Većina neće raspravu o posledicama bombardovanja

I. D. Stojadinović

sreda, 31. 07. 2019. u 07:57

Већина неће расправу о последицама бомбардовања

Foto Skupština Crne Gore

Parlament treći put odbio predlog nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića. Protiv glasali poslanici DPS, SD, Bošnjačke stranke, HGI i albanskih partija

SKUPŠTINSKA većina crnogorskog parlamenta po treći put je odbila da se na dnevni red sednice uvrsti predlog odluke o formiranju Odbora za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore. Protiv predloga glasali su poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista i njihovi koalicioni partneri - SD, Bošnjačka stranka, HGI i albanske partije.

- Ovo je treći put da u ime kolega iz posebnog kluba poslanika pokušavam da predlog koji je u skupštinsku proceduru ušao krajem aprila, dakle pre tri meseca, ugleda svetlost dana i u plenumu - kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.


PROČITAJTE JOŠ: HE „Perućica“: Spaseno 800 kg ribe

Kako je istakao, predlozi nekih drugih odluka o formiranju privremenih odbora "brzopotezno i leteći" dolaze u Skupštinu na stolove i glasanje, ali i da nije lepo da se petorici kolega odbija nešto o čemu bi u Skupštini Crne Gore trebalo da se raspravi, bez prejudiciranja o tome treba li se izjasniti pozitivno ili negativno.

- Bilo bi lepo da se u Skupštini ispričamo koliko je štetan uticaj konzumacije duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, koliki su troškovi lečenja bolesti koje su izazvane konzumacijom duvana. A onda bi bilo još lepše i da nakon 20 godina od bombardovanja Crne Gore i agresije NATO, saznamo da li je ovaj vrtoglavi porast bolesti kancera kod mladih i kod starijih ljudi, između ostalog, delom i posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom - poručio je Damjanović.

U prilog mišljenju da je ispitivanje posledica bombardovanja neophodno, Damjanović je naveo da su to uradile i neke NATO države, poput Italije, koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posledice na njihove vojnike koji su učestvovali u operacijama NATO, kao i da je sličan odbor formirala i Skupština Srbije.

Aleksandar Damjanović / Foto in4s


Kako je ocenio, parlament nema volje da se bavi svojom osnovnom funkcijom nadzora i kontrole i da nešto što je proceduralno čisto urađeno stavi na dnevni red.

- To je odnos koji jedan deo kolega ima prema drugom delu kolega - kazao je Damjanović.

Jedan od motiva za predlog za formiranje odbora, kako je naveo, bio je apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, a na inicijativu pokreta "Ne u rat, ne u NATO". Takođe, razlog za donošenje takve odluke je i činjenica da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da bombardovanje ostavilo negativne posledice na zdravlje građana Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ: Nacionalni parkovi vratili ulaznice

BROJ OBOLELIH OD RAKA UTROSTRUČEN

DA je broj obolelih od malignih bolesti u poslednjoj deceniji znatno uvećan, nedavno je potvrdio i direktor Onkološke klinike u KBCCG dr Vladimir Todorović, navodeći da je broj pacijenata utrostručen. Kako je kazao, u Crnoj Gori trenutno ima više od 3.000 novoobolelih od karcinoma, a da ta opaka bolest godišnje odnese oko 1.300 života. Samo na klinici na čijem je on čelu, na lečenju je oko 2.000 onkoloških pacijenata, što je za čak tri puta više nego pre 10 godina, kada ih je bilo 650.

Komentari (4)

nikola vlahović

31.07.2019. 08:17

Treba organizovati masovne demonstracije i srušiti fašistički režim Mila Đukanovića pod hitno za spas Srpskoga naroda u Crnoj Gori.

Gaga

31.07.2019. 08:32

nece raspravu o novijoj istoriji a smeta im Srpska crkva i Srbija koja ih je hranila i izgradila i gde i dan danas drze vodece funkcije njima na dusu...

Žeks

31.07.2019. 09:45

Poslušnost je odlika malih. Tako će, kada propadne Nato i njih proglašavati okupatorima.

Брмбоћ

04.08.2019. 17:24

Срам их било. Полтрони. Кад прсне нато,хтеће да се врате нама