Predlog SDP:Prioritet nabavka radara

B. RADOSAVOVIĆ

sreda, 31. 07. 2019. u 06:58

Предлог СДП:Приоритет набавка радара
Na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, SDP predložio veće ulaganje u sigurnosne sisteme. Poslanici traže da se iz budžeta izdvoji 2,2 miliona za bezbednost u saobraćaju

DOK se u crnogorskoj skupštini čeka izjašnjavanje o rebalansu, stižu amandmani, odnosno predlozi poslanika, kako bi se dodatno unapredile izmene zakona o budžetu, ali i politika zaduživanja. Predstavnici SDP, na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, tražili su da se iz državne kase deo sredstava izdvoji za kupovinu radarskih sistema, i o tome poslanici tek treba da se izjasne. Zasada je izvesno da će sastavni deo rebalansa biti amandman DPS-a, koji su predložili Predrag Sekulić i Filip Vuković. Reč je reformi administracije u Poreskoj upravi.

- Tokom realizacije projekta stvorila se potreba da sistem elektronske fiskalizacije obuhvati nabavku softvera i izradu hardverskih rešenja, da se angažuju konsultanti i obezbedi obuka zaposlenih. Za to je neophodno 4,8 miliona evra - obrazložili su predstavnici DPS-a i zatražili da taj iznos bude ukalkulisan u rebalans budžeta.


PROČITAJTE JOŠ: Podgorica: Podela radnih mesta pred izbore

Ovaj amandman podržao je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, dok će se o onom koji su dostavili poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković izjasniti na sednici Parlamenta. Oni imaju primedbu na definisanu budžetsku rezervu, koja je predlogom izmena zakona o budžetu smanjena sa 20 na 18,8 miliona evra. Takođe i na deo koji se odnosi na kapitalne izdatke koji se povećavaju sa skoro 4,7 miliona evra na gotovo 6,9 miliona.

PROČITAJTE JOŠ: FEKALIJE PREPLAVILE BEČIĆE: Turisti "zarobljeni" u hotelu (FOTO)

- Predlažemo da se tih 2,2 miliona evra iskoristi za kupovinu stacioniranih radarskih sistema čija je nabavka bila predviđena pre nekoliko godina. Prioritet je takve sisteme instalirati na području oko škola, vrtića, zdravstvenih ustanova. Takođe, na magistralnim putevima gde su česte saobraćajne nesreće. Na taj način znatno bi se povećala sigurnost u saobraćaju, smanjila potreba za većim prisustvom policajaca i ostvarile uštede u budžetu - poručili su iz SDP-a.

POVOLjNE KAMATE I UŠTEDA

VLADA se odlučila na rebalans budžeta zbog uvećanja izdataka nastalih posle povećanja minimalne zarade i smanjenja doprinosa na obavezno zdravstveno osiguranje, ali i povećane potrošnje lekova, kao i izdataka za nezaposlene i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Usvojila je i odluku o zaduživanju od pola milijarde evra tokom ove godine, a za vraćanje dugova u narednoj. Iz izvršne vlasti je ocenjeno da je povoljan momenat za zaduživanje, jer su kamate manje u odnosu na one koje se sada plaćaju, pa će, po osnovu te razlike, ušteda biti 12 miliona evra godišnje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije