Podgorica: Iza brave i poreski inspektori zbog pranja novca i utaje poreza

S. ĐOKIĆ

30. 07. 2019. u 12:08

Подгорица: Иза браве и порески инспектори због прања новца и утаје пореза

Specijalno državno tužilaštvo / Foto S. Đokić

U Podgorici uhapšeno 14 osumnjičenih za prevaru i stvaranje kriminalne grupe. Budžet oštećen za tri miliona. Krivična prijava i protiv devet firmi
PORESKI inspektori Nevenka Đurović, Slavojka Savić, Brano Magdalinić i Milijana Radonjić našli su se među 14 osoba koje su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično delo stavaranje kriminalne organizacije.

Neki od njih se terete i za prevaru u produženom trajanju. Pored njih, kako je to zvanično saopšteno iz SDT-a, zbog stvaranja kriminalne organizacije krivična prijava podneta je još protiv devet pravnih lica. Prema prvim procenama ukupan iznos štete koju su osumnjičeni naneli državnom budžetu iznosi više od tri miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: FEKALIJE PREPLAVILE BEČIĆE: Turisti "zarobljeni" u hotelu (FOTO)

Neki od uhapšenih u akciji povezani su sa osumnjičenima iz akcije "Klap", ali i oni koje je u obraćanju na društvenim mrežama prozivao odbegli Danilovgrađanin Dejan Lakić. Tako su se na spisku privedenih našli, između ostalih našli Miloš Mlađenović, vlasnik firme "Mićoni", te braća Petričević, Ivan i Bojan, dok je nalog za privođenje izdat i za njihovim trećim bratom - Dejanom koji je trenutno van zemlje. Braću Petričević je u više navrata javno optužio odbegli Lakić da su radili poslove za Blaža Đukanovića, sina predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Braća Petričević Dejan i Ivan po registru privrednih subjekata vode se kao vlasnici firmi "PS gradnja" i "A kop".

Povodom akcije hapšenja oglasili su se i iz Poreske uprave. I pored toga što je i SDT-a zvanično saopšteno da je izdat nalog za hapšenje svih osumnjičenih, iz ove institucije tvrde da su poreski službenici, prema njihovim saznanjima, pristupili nadležnim državnim organima radi davanja dodatnih informacija u istražnom postupku.

Ne otkrivajući detalje, dodaju i da je Poreska uprava u ovom slučaju sarađivala sa nadležnim organima.


- Poreska uprava je nadležnim državnim organima dostavila svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa inspekcijskim nadzorom, kontrolom obračuna i plaćanjem poreza obveznika koji su deo istrage pod nazivom "Klap" - piše u saopštenju Poreske uprave.


PROČITAJTE JOŠ: HAPŠENjE CRNOGORSKIH DRŽAVLjANA U KRALjEVU: U stanu pronađeni oružje i droga

"PRANjE" NOVCA I UTAJA POREZA

IZ Tužilaštva su saopštili da se od 14 osumnjičenih, za devetoro kao i jednu firmu osnovano sumnja da su učinili prevaru. Osim toga B. P., S. J., I. P., D. P. i četiri preduzeća osumnjičeni su za pranje novca, dok se za S. V., P. M., M. M., V. M. i pet firmi sumnja da su utajili poreze i doprinose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)