Nacionalni parkovi vratili ulaznice

B. DABIĆ

utorak, 30. 07. 2019. u 12:19

Национални паркови вратили улазнице
Olakšan posao turističkim vodičima koji organizuju posete u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Iako su ulaznice ukinuli pre dve godine, rukovodstvo NPCG sada ih je opet vratilo u upotrebu

ZA plaćeni ulaz u jedan od pet nacionalnih parkova turisti dve godine nisu dobijali ulaznicu. Ta loša praksa, teško objašnjiva turistima, konačno je iza nas. Podsetimo, od kraja juna 2017. godine, turisti koji su individualno, ili organizovano u grupi ulazili u jedan od pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori, nisu dobijali ulaznice, ali su naravno plaćali ulaz u zaštićeno prirodno područje. U međuvremenu turistički vodič od nacionalnog parka dobijao je fiskalni račun sa zbirnim iznosom za grupu.

Ovakva poslovna politika preduzeća "Nacionalni parkovi Crne Gore", nije nailazila na odobravanje turističkih agencija koje organizovano vode grupe na izlete u nacionalne parkove, jer mnogi turisti žele ulaznicu koja za njih predstavlja vid suvenira, uspomene na boravak u nacionalnom parku. Takođe, tu su i problemi zbog različitih želja i interesovanja. Na primer, u NP "Durmitor" određen broj turista jedne grupe želi da obiđe Centar za posetioce, drugi hoće da ima više vremena za šetnju pored Crnog jezera, te je strasti i želje teško pomiriti na izletu, a do sada su izdavali jedan fiskalni račun na celu grupu.


PROČITAJTE JOŠ: Policija Crne Gore za šest meseci zaplenila cigarete vredne 400.000 evra

Cena ulaznica u nacionalne parkove nije jedinstvena, što je takođe zbunjujuće za turiste - za NP "Skadarsko jezero" košta četiri evra, za NP "Durmitor" tri, za NP "Lovćen" dva evra.

Turistički vodiči su negodovali zašto uz fiskalni račun, "Nacionalni parkovi" ne obezbede i ulaznice jer turisti to očekuju, i neretko izražavaju sumnju za šta daju svoj novac. Takođe, turistički vodiči su negodovali jer im ovakva politika otežava svakodnevni posao ističući da u cilju ozbiljnosti ponude treba izdati i fiskalni račun i ulaznice za svakog turistu ponaosob.

ZLOUPOTREBA

PODSETIMO, ovu najblaže rečeno nemarnu odluku tada su iz preduzeća "Nacionalni parkovi Crne Gore" objasnili "u cilju efikasnijeg praćenja i kontrole naplate prihoda. Uvedene su izmene u sistemu naplate ulaza i u svim nacionalnim parkovima su ukinute ulaznice, jer je bilo zloupotreba štampanih ulaznica u smislu da je više posetilaca koristilo jednu kartu, pa je preduzeće trpelo znatne gubitke u prihodima. Dve godine kasnije, čelnici "Nacionalnih parkova" promenili su stav, tako da će od kraja jula turisti dobijati i fiskalni račun i ulaznicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije