SPOR OKO UDžBENIKA ZA ŠESTI RAZRED: Promenjen naslov knjige, crnogorski nije samo crnogorski

Tanjug

27. 07. 2019. u 10:33

СПОР ОКО УЏБЕНИКА ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД: Промењен наслов књиге, црногорски није само црногорски

Foto portal analitika

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore korigovao je naslovnu stranicu udžbenika crnogorskog jezika za šesti razred osnovne škole tako što je proširio podnaslov knjige “Riječ po riječ”
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore korigovao je naslovnu stranicu udžbenika crnogorskog jezika za šesti razred osnovne škole tako što je proširio podnaslov knjige “Riječ po riječ”, pa tamo više ne piše da je to samo udžbenik crnogorskog jezika, već crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog.

Crnogorski mediji prenose pisanje lista "Pobjeda" da je na sličan način promenjena i naslovnica udžbenika crnogorskog jezika za treći razred gimnazije, koji je preimenovan i sada se zove “Moj jezik”, a ne "Crnogorski jezik", kao do sada.

Dnevnik saznaje da su Adnan Čirgić i Jelena Sušanj, autori udžbenika za srednju školu čiji je naziv promenjen, juče dostavili Zavodu za udžbenike protestno pismo u kom su naveli da za njih nije prihvatljiva ova vrsta korekcije i zatražili da se odustane od takvog koncepta.

Čirgić je "Pobjedi" potvrdio da je poslao pismo u kome ih obaveštava da ne pristaje na izmene udžbenika bez uvida u njih.

Prema saznanjima lista, zahtevi ovo dvoje profesora nisu uslišeni, jer je izmenjena verzija konačna i biće odštampana, bez obzira na to što nemaju saglasnost autora.

Odgovorni urednik Zavoda za udžbenike Lazo Leković rekao je za "Pobjedu" da u ovoj priči “naravno, crnogorski jezik nije, niti može biti, uklonjen iz udžbenika”, već je samo naziv knjige, što je zakonska obaveza, usklađen sa nazivom predmeta.

"Ovo pitanje je potpuno tehničke prirode", dodao je Leković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sasa

27.07.2019. 16:26

stvarno bih voleo da se balkanci uzdignu i da nestane ovakvih vesti,za sve strane i sve *jezike*