POVODOM izjave zastupnice Crne Gore u Strazburu Valentine Pavličić da je Evropski sud kao neosnovane odbacio 70 predstavki majki sa troje i više dece, koje su se žalile zbog umanjenja naknada, reagovala je Željka Savković, jedna od predstavnica majki. Kako je kazala, zabrinjava "količina zadovoljstva i elana" sa kojim je Pavličićeva saopštila tu informaciju.

PROČITAJTE JOŠ - PROCESUIRANA POSADA RIBARICE: Ribarski brod Dajana u blizini brodu koji vrši istraživanja nafte i gasa

Naime, zastupnica države pred sudom u Strazburu saopštila je da, osim 70 odbijenih žalbi, očekuje da se na isti način odluči i sa ostalim predstavkama u tom slučaju.

- Evropski sud je u junu već u 70 predstavki odlučio, te je takve predstavke odbacio kao neprihvatljive, proglasivši ih kao očigledno neosnovane - kazala je Pavličićeva, dodajući da je to konačna odluka suda, protiv koje nije predviđena žalba.

Savkovićava ističe da se Pavličićeva nije oglašavala kada su za Strazbur slali predstavke ostali koji nisu pred crnogorskim sudovima mogli da ostvare pravo na svoje žalbe, i tužbe, navodeći kao primer radnike KAP-a i "Radoja Dakića".

- Samo su im majke trn u oku. Možda zato što ih ima najviše, zato što vide da neće da odustanu ili zato što su svesni činjenice da će, a nisu očekivali, veliki broj majki poslati predstavke u Strazbur. Verovatno se pitaju, ako ih je ovoliko poslalo zbog smanjenja, a isti broj pošalje zbog ukidanja, i više, jer neke majke to nisu učinile, kako će sud u Strazburu reagovati - navela je Savkovićeva.

Kako dodaje, na sve načine se bivše korisnice naknada za majke sa troje i više dece pokušavaju obeshrabriti, kako bi odustale od slanja predstavki Strazburu, ali da ih to neće zaustaviti.


ODBIJENE ZBOG GREŠKE

PUNOMOĆNIK majki, advokat Budisav Minić, kazao je da je zbog zauzetosti prosledio majkama tipski formular, koji je trebalo da popune ličnim podacima.

- Nažalost, tu je došlo do grešaka, jer se radi o neukim osobama, koje su propustile da se protpišu na oba mesta u predstavki. Sud u Strazburu insistira na svakoj sitnici - navodi Minić i dodaje da u narednom periodu očekuje duplo više predstavki.