OKUPILI su se bivši radnici nikšićkih "Rudnika boksita" na placu gde je trebalo da nikne desetak stambenih zgrada za njih 260 koji nemaju krov nad glavom, i podsetili se na velika obećanja koja su dobili od rukovodstva firme i sindikata. Osim kamena temeljca koji je položen 2008. i besa prevarenih ljudi, ovde ne stanuje ništa više! Reč je o zemljištu u podnožju Trebjese od 18.700 kvadrata, lokaciji prekoputa upravne zgrade "Boksita", dok je vrednost investicije procenjena na 1,8 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - Nikšićanina - Šarićevog saradnika traže preko Interpola

Božidar Đilas, jedan od ogorčenih rudara, kaže da su dva puta slali urgencije Specijalnom tužilaštvu, jer smatraju da je plac nelegalno prepisan na osnovu idejnog projekta za stambenu gradnju.

- U martu te godine projektantska kuća iz Rožaja "Ambijent", potpisala je ugovor sa tadašnjim Samostalnim sindikatom "Boksita" da se uradi projekat za deset zgrada za šta je trebalo platiti oko 300.000 evra. U ovaj slučaj, koji ukazuje na krivično delo, umešani su mnogi i teško je više zaključiti ko sve. Znamo da je zemljište preprodavano, išlo je od jedne do druge firme, a izborićemo se da se nezakonitostima stane na kraj. Sigurno je da je ovo zemljište bilo namenjeno zaposlenima u "Boksitima" da reše stambeno pitanje, bilo izgradnjom stanova ili dobijanjem sredstava - kazao je Đilas. -Nekadašnja upravna zgrada "Boksita" vraćena je u stečajnu masu, pa se bivšim rudarima za rešavanje krova nad glavom mogu obezbediti sredstva. Za neke državne nameštenike čelnici u državi navode da su dobijali stambene kredite po povoljnim cenama. Zašto se onda nama otima naše? Ovo je problem koji treba da ispita premijer.

Đilas podseća da je reč o 260 radnika oštećenih po osnovu nerešenog stambenog pitanja, smatrajući da im zemljište pripada.

- Naše kolege koje su uz otpremnine ranije otišle dobili su sredstva za rešavanje stambenog pitanja. I mi ćemo se boriti i, ako treba, razapećemo šatore na ovom prostoru i dežurati, dok SDT ne okonča istragu. Ovo je više od bruke. Država se zalaže za vladavinu prava, a šta je sa nama? Jesmo li mi izvan zakona - pitao je Đilas, navodeći slučajeve rudara koji su proveli i 40 godina u ovoj firmi, zaradili penzije od 350 evra, a ostali bez rešenog stambenog pitanja.

OBEĆANjE PREDSEDNIKA DRŽAVE

RUDARSKI inženjer, Jelica Kovačević, provela je 26 godina radeći u jami, tvrdeći da je bez stana ostala "mutnim igrama ili nekom silom prilika".

- Kao ženi bilo mi je teško svaki dan da silazim u jamu. I pored obećanja ostavljena sam da živim kao večiti podstanar. Čak mi je i tadašnji predsednik Filip Vujanović, prilikom obilaska Rudnika, rekao da mi se stan mora dati kada je video gde radim - kazala je Kovačevićeva.