U UVALI Valdanos kod Ulcinja neće se graditi ratna luka za potrebe NATO, iako je takvu mogućnost nedavno najavio predsednik Crne Gore Milo Đukanović, na svečanosti u Ambasadi SAD u Podgorici. I odbornici ulcinjskog parlamenta su otvorili raspravu o tom pitanju, podeljeni da li Valdanos treba ustupiti NATO bez naknade. Radi se o strateški značajnom prostoru površine više od 250.000 metara kvadratnih, koju je svojevremeno Amerikancima nudio i crnogorski kralj Nikola I Petrović!

Ministar odbrane Predrag Bošković je na pitanje poslanika Strahinje Bulajića (DF) da li je zvanična Crna Gora ponudila NATO uvalu Valdanos odgovorio negativno.

- Ako govorimo o Crnoj Gori pre 1918. godine - jeste, kada je kralj Nikola ponudio tadašnjem predsedniku Amerike Vilijemu Taftu. Ali od 2006. zvanična Crna Gora to nije nudila jer za to ne postoji nikakav interes. Sve ostalo su spekulacije i nagađanja - rekao je Bošković. - Ono što je bitno jeste da mi ovih dana završavamo proces integracija u NATO, a deklaraciju o integrisanju potpisaćemo u Podgorici.

Pročitajte još - Crna Gora gradi prvu bazu po merilu NATO

Bulajić je podsetio da je Crna Gora status u NATO ostvarila bez referenduma.

- Crna Gora je anektirana od strane NATO uz svesrdnu saradnju aktuelne vlasti. Poznata je priča o formiranju pešadijske jedinice NATO baze u Andrijevici, instalisanju NATO radara na Bjelasici, o aerodromu u Nikšiću za potrebe Alijanse i evo o uvali Valdanos koja bi navodno trebalo da postane ratna luka NATO. Ova priča traje bar mesec dana i čudno je zašto je zvanična Podgorica nije demantovala. Nesporno je da su vojni objekti koji se nalaze u Crnoj Gori - crnogorski, ali ako je država članica NATO onda su i "natovski" - ocenjuje Bulajić.

Predsednik Đukanović je na svetkovini upriličenoj povodom Dana nezavisnosti SAD, najavio intenziviranje saradnje dveju zemalja i domaćina upoznao sa istorijskim vezama crnogorskog i američkog naroda.

Pročitajte još - BAZA NATO U CG: Neće graditi poligon, već samo vežbati

- Crnogorski kralj Nikola je vizionarski anticipirao važnost transatlantskog povezivanja. On je tada velikodušno predsedniku Vilijemu Taftu ponudio na korišćenje crnogorsku obalu u okolini Ulcinja kako bi SAD uspostavile mornaričku bazu i stanicu za snabdevanje američkih brodova u evropskim vodama - kazao je Đukanović.

RAME UZ RAME

SEVERNOATLANTSKI savez je u okviru kampanje "Mi smo NATO" ovih dana objavio video o Crnoj Gori.

- Crna Gora je članica NATO od 2017. i ravnopravan je saveznik u Alijansi. Ujedinjeni smo sa našim saveznicima za mir i stabilnost. Crna Gora je NATO - ističe se u objavi.

Početak kampanje ozvaničen je i na tviter-nalozima.

- Bezbedna zemlja najbolja je turistička preporuka - poručili su iz vlade.

A na nalogu predsednika Mila Đukanovića se navodi:

- Dve godine rame uz rame s najrazvijenijim državama sveta u NATO. Osnažili smo sigurnost, povećali investicije iz partnerskih zemalja, ostvarili bolji rejting države u međunarodnoj zajednici, a uneli svoje tradicionalne vrednosti.