IZJAVU ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, koji je, pravdajući pokušaj uzurpacije crkvene imovine, rekao da je i vlasnik Hrama Svetog Save država Srbija, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC ocenila je kao novu klevetu.

- Ministar Darmanović pridružio se horu najviših državnih funkcionera Crne Gore koji uporno pokušavaju da kroje crkvena pitanja, i to tako što će klevetati SPC - saopštili su u Mitropoliji.

Pročitajte još - ODBRANA SVETINjA U CRNOJ GORI: Odbijen zahtev Mila Đukanovića, Srbi rekli "NE"; Vernike blokirali 7 sati (FOTO+VIDEO)

- Istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki deo gradskog građevinskog zemljišta vodi na državu - objašnjavaju u Mitropoliji. - Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod posleratne nacionalizacije. Međutim, na svakoj od tih parcela Crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine. Spomen-hram Svetog Save još nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a nakon završetka, nema nikakve sumnje da će Crkva biti upisana kao njegov vlasnik - navedeno je u saopštenju Mitropolije na Cetinju.

U Crkvi podsećaju i da vlast u Srbiji ne samo što ne svojata Spomen-hram Svetog Save, već pomaže radove na njegovom završetku. Cilj spinovanja javnosti, kako navode, jeste stvaranje atmosfere u kojoj će planirana neonacionalizacija proći mirno, stvarajući utisak da je to isto učinjeno i u Srbiji.

- Srbija, kao i Hrvatska, Slovenija, i donekle BiH, vratila je i vraća imovinu Crkvi oduzetu posle Drugog svetskog rata, a nijednoj od zemalja bivše SFRJ, osim Crnoj Gori, nije palo na pamet da je nanovo oduzima - ističu iz Mitropolije.