DVA zemljotresa jačine 4,2 stepena po Rihteru pogodili su u nedelju tokom prepodneva BiH. Podrhtavanje tla osetilo se širom regiona, a ljuljali su se podovi čak u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu.

Prvi zemljotres je registrovan u 9.05, a epicentar je bio 15 kilometara severozapadno od Tuzle. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH objavio je da je epicentar bio u Srebreniku, na dubini od dva kilometra. Oko 11 časova usledilo je novo podrhtavanje tla na području Crne Gore, šest kilometara južno od Čajniča u BiH. Ponovo je bio jačine 4,2 stepena po Rihteru, a stanovnici Rogatice, Goražda i Ustikoline su prijavili da su osetili kratkotrajne vibracije.

PROČITAJTE JOŠ - Zemljotres od 4,3 Rihtera u Tuzli osetio se do Novog Sada

Prema svedočenjima ljudi, prvi potres je pratio neobičan gromoglasan tutanj, dok je podrhtavanje bilo dugo i snažno, u trajanju od oko 15 sekundi. Na višim spratovima zgrada zaljuljali su se lusteri. Podrhtavanje je osetila većina građana Tuzlanskog kantona koji su, na stranici za praćenje zemljotresa Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), posvedočili da im je u kućama došlo do pomeranja stvari i stolova. Mnoge je zemljotres probudio, a neki su u strahu istrčali iz svojih kuća na ulicu.

- Zemljotres ovog intenziteta bi mogao izazvati manja oštećenja na starijim i slabo građenim objektima u epicentralnoj zoni, a stanovništvo ga svakako može osetiti - navode u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Zasad nema podataka da je negde prijavljena materijalna šteta odnosno veća oštećenja.

- Osetio sam zemljotres. Treslo se u skladištu u kojem radim, od poda do plafona. Nije mi bilo svejedno, pa sam istrčao napolje - posvedočio je Emir Mujić iz Gračanice.

Iako daleko od epicentra dešavanja, zemljotres je iz sna "prodrmao" i Beograđane i Novosađane. Blago ljuljanje osetili su pogotovo stanari viših spratova prestoničkih i novosadskih zgrada.

- Ovaj zemljotres nije bio slabe jačine, pa nije ništa neuobičajeno što se osetio i kod nas - navode u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije. - Najviše su nas zvali iz Novog Sada, a bilo je poziva i iz Beograda, pa čak i Zrenjanina. Uglavnom su osetili blago ljuljanje, ali nije bilo pomeranja predmeta.