Život na fitilju!

Veliša Kadić

nedelja, 21. 07. 2019. u 07:25

Живот на фитиљу!

Površinski kop Zagrad, u Župi nikšićkoj

Dragomir Đurović iz sela Zagrad u Župi nikšićkoj, zbog miniranja u rudokopu ostao bez krova nad glavom. Od "Rudnika boksita" potražuje 35.000 evra. Presuda samo 1.430 evra - za voćnjak!?

PREKO četiri hiljade kilograma eksploziva koje je za kratko vreme nekontrolisano ispaljeno na površinskom kopu Zagrad, Rudnika boksita, u Župi nikšićkoj, paralisalo je život Dragomiru Đuroviću. Njegova kuća udaljena svega nekoliko stotina metara od okna pretrpela je štetu, života u njoj više nema, jer preti da se sama uruši. Oštećen je voćnjak, bistijerna za vodu... Kuća se nije pomerila u aprilskom zemljotresu 1979. godine, ali jeste pod silnim rudarskim detonacijama.

- Četrnaest godina pokušavam da isteram pravdu na čistac i da oni koji su mi život upropastili budu kažnjeni - priča, za "Novosti", Dragomir Đurović. - Od "Boksita" tražim 35.000 evra odštete, ali do para nikako da dođem zbog neažurnosti crnogorskih sudova.

KUĆA je napravljena od kamena na dva sprata, bez betonskih stubova i armature, a pukotine su vidljive, kako u unutrašnjosti, tako i spolja, što su veštaci zabeležili.

- I komšije su pretrpele štetu, ali oni ćute jer nemaju sredstava da se "ćeraju" po sudovima. Ja sam za dokazivanje moje pravde do sada potrošio preko deset hiljada evra. Nameravao sam da ojačam zidove kuće, ali su me inženjeri građevinske struke upozorili da je to, s obzirom na strukturu objekta, nemoguća misija - kaže Đurović, podsećajući da je još daleke 2005. godine podneo tužbu sudu u Nikšiću protiv Rudnika boksita, da bi potom bila doneta presuda sa delimično usvojenim tužbenim zahtevom za pričinjenu štetu od 1.430 evra?!

NAKON što je Viši sud u Podgorici ukinuo ovu presudu, u ponovnom postupku pred Osnovnim sudom u Nikšiću postupak se obustavlja 2013. godine, jer su AD "Rudnici boksita" ušli u stečaj i bankrot. Sudanija se nastavlja, a sve na štetu Đurovića, jer je Ustavni sud potvrdio presude Privrednog i Apelacionog suda, kojim je delimično usvojen njegov tužbeni zahtev po kojem su "Boksiti" na ime deset posečenih stabala šljiva dužni da mu isplate 1.300 evra sa pripadajućom kamatom, dok je odbijena isplata naknade štete na porodičnoj kući!

Komšije su takođe pretrpele štetu - Foto V.Kadić

U međuvremenu, Dragutin je morao da se dodatno izloži troškovima plativši 5.500 evra za sudska veštačenja. Komisija veštaka je ocenila da se "Boksiti" nisu držali propisanih pravila pa je korišćena veća količina eksploziva od dozvoljene, što je i dovelo do oštećenja kuće Đurovića.

IAKO je Studija seizmičkog uticaja predvidela upotrebu najveće količine eksploziva od 1.130 kg, po zapisniku od 22. februara 2000. godine rudnik je upotrebio količinu od 2.850 kg, dok iz "dnevnika miniranja" proizilazi da je ta količina bila i preko 4.000 kilograma!

- Eksplozije mi još odzvanjaju u ušima. Osećao sam se kao na ratištu. Život mi je bio ugrožen, a od pretrpljenog straha još osećam posledice - kaže ogorčeni Đurović.

Kuća Dragomira Đurovića

KAO SLUGA JERNEJ

- Ništa nam ne preostaje nego da ponovo podnesemo ustavnu žalbu i tražimo donošenje odluke po hitnom postupku, jer je ustavna žalba delotvorno pravno sredstvo bez kojeg se ne može tražiti pravda pred Evropskim sudom za ljudska prava - kaže advokat Milan Vojinović. - Posle svega, pitam se da li se uopšte treba baviti advokaturom u Crnoj Gori. Iako imam praksu kao sudija a kao advokat više od 28 godina, za mene je neshvatljivo da se na ovaj način nipodaštavaju te prosfesije. Ovakve kardinalne greške koje su napravljene neodržive su i u zemljama sa manje razvijenom pravnom tradicijom od Crne Gore. Žalim sudbinu Dragomira Đurovića koji me neodoljivo podseća na Cankarevog slugu Jerneja i njegovo pravo. Zaista sam verovao da je to vreme daleko iza nas.

Dragomir Đurović (levo) sa advokatom Milanom Vojinovićem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije