EKSPANZIJA SA BOSFORA: Turski biznis obara rekorde u Crnoj Gori

V. KADIĆ

subota, 20. 07. 2019. u 10:28

ЕКСПАНЗИЈА СА БОСФОРА: Турски бизнис обара рекорде у Црној Гори

ŠIRENjE Turska kompanija "Toščelik" Foto V. K.

U poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori turski biznis obara sve rekorde, a u tome prednjači Budva. Sumnje da na primorju preduzeća otvaraju gulenisti

TURCI se vraćaju u Crnu Goru, ali ovog puta ne sa sabljom, nego kao biznismeni. "Povratnici" sa Bosfora "osvajaju" i more i kopno, rušeći sve rekorde po broju osnovanih stranih privrednih društava, pa se ta brojka za poslednje četiri godine enormno uvećala - čak 60 puta! Za razliku od njih drugi "pakuju kofere" i napuštaju Montenegro. Priča se da u toj dugoj koloni Turaka ponajviše ima gulenista, političkih protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali i inkriminisanih osoba, kojima je zvanična Podgorica prećutno "otvorila vrata" i omogućila da nađu utočište u Crnoj Gori.

Ministar finansija Darko Radunović je na pitanje poslanika Strahinje Bulajića (DF) - koliko iznosi broj privrednih društava po opštinama, čiji su osnivači pravna ili fizička lica sa turskim državljanstvom od 2014. godine do danas, kao i koliki je broj Turaka koji su podneli zahteve za dobijanje crnogorskog državljanstva za isti period, odgovorio:

- U Crnoj Gori u skladu sa podacima dobijenim od Poreske uprave broj aktivnih privrednih društava po opštinama čiji su osnivači pravna i fizička lica iz Turske su sledeći - Budva 1.506, Podgorica 693, Tivat 219, Bar 124, Kotor 67, Ulcinj 42, Rožaje 22, Bijelo Polje 21 i Herceg Novi 20. Broj aktivnih privrednih društava u ostalim opštinama je manji od deset, dok je ukupan broj aktivnih privrednih društava u Crnoj Gori čiji su osnivači iz Turske 2.726 - kazao je ministar Radunović, dodajući da je Zakonom o crnogorskom državljanstvu u periodu od 1. januara 2014. do 16. jula 2019. godine, prema podacima MUP, 13 državljana Turske podnelo zahtev za sticanje crnogorskog državljanstva, od čega ih je 11 steklo, dok su za dve osobe izdate garancije.

Bulajić podseća da je Crna Gora mala i siromašna zemlja sa ograničenim resursima.


PROČITAJTE I: Skandalozna Mirna vraćena u zemlju- I nije nikakav lider, o čemu vlast svakodnevno priča, osim u zaduživanju, nerazrešenim ubistvima i vrlo izraženim antagonizmima njenih građana. Iz ministrovog odgovora, a i podacima kojima ja raspolažem, jasno je da se broj privrednih društava u Crnoj Gori, čiji su osnivači turski državljani za ove četiri godine uvećao čak 60 puta! I otkud tako enormno uvećanje? I to u Budvi - 1.506. Po gruboj računici, sama Budva, jednako kao sve ostale opštine. Da li je iko postavio pitanje strukture turskih državljana kojima je dato crnogorsko državljanstvo? Ili se možda poučeni iskustvom Albanaca sa Kosova i Metohije da su oni koji osnivaju preduzeća politički neprijatelji Erdogana, takozvani gulenisti? Nelogično je da je crnogorsko državljanstvo za sve ovo vreme dobilo samo 11 osoba iz Turske - kazao je Bulajić. - Postoje indicije da se radi o nekakvom turskom planu da se u narednih desetak godina ovde naseli oko 50.000 turskih državljana. Po saopštenoj statistici, Budva im je nesumnjivo prioritet. A šta je toliko zanimljivo u malenoj Budvi? Ne samo Turcima, nego i Albancima sa Kosova i Metohije. Kakve posledice to može da ima na malu Budvu i malu Crnu Goru? Postoji jedna objavljena mapa tzv. "velike Albanije" i tzv. velike Hrvatske koje se graniče upravo u rejonu Budve!


MINISTAR Darko Radunović Foto Vlada CGPOP MILO I SULEJMAN

KADA je turska kompanija "Toščelik" kupila nikšićku Železaru, radnici su ubacili u svoje mobilne telefone zvuk epske pesme "Pogibija popa Mila Jovovića", a oni koji su se našli u rukovodstvu firme - muziku iz turske serije "Sulejman Veličanstveni". Tako su Nikšićani jedno vreme vodili muzički rat sa Turcima koje je Vlada Crne Gore ocenila kao strateške partnere.KRITIČNO Strahinja Bulajić Foto NSD


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije