Tužilac Vilma Ruskovska preuzima „specijalce“

M. Stančić

petak, 19. 07. 2019. u 18:28

Тужилац Вилма Русковска преузима „специјалце“

Foto: youtube.com

Vlada Severne Makedonije predložila Sobranju ukidanje Specijalnog javnog tužilaštva
SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Premijer Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev potvrdio je u petak da je Vlada predložila Sobranju (skupštini) novi zakon kojim se ukida dosadašnje Specijalno javno tužilaštvo (SJO), čije nadležnosti treba da preuzme Tužilaštvo za progon organizovanog kriminala i visoke korupcije, na čijem čelu treba da bude tužitelj - Vilma Ruskovska.

Zaev je precizirao da će, prema dostavljenom predlogu parlamentu, novo tužilaštvo biti u okviru Osnovnog javnog tužilaštva (OJO), a vodiće ga Ruskovska, sadašnja šefica tužilaštva za progon organizovanog kriminala i korupcije.

Pročitajte još - Državni tužilac Makedonije: Amnestija je politički čin


Svi predmeti, materijali, kompletna arhiva i zaposleni iz SJO biće prebačeni i integrisani u novo tužilaštvo. Tužioci će moći da se prijave na konkurs za novo tužiolaštvo, budući da mandat SJO ističe 15. septembra. Novo tužilaštvo će, prema najavljenom zakonskom predlogu, zastupati i sve predmete pred sudovima.

Vladin (ne)očekivani predlog zakonskog rešenja kojim se ukida SJO, formiran 15. septembra 2015. na čelu sa Katicom Janevom, „stiže“ usred skandalozne afere „Reket“. U istrazi zasada su obuhvaćena samo dvojica ucenjivača Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i Zoran Milevski, Zoki Kičevac, pod sumnjom da su od preduzetnika Jordana Kamčeva, iznudili 1,5 miliona evra, kako bi mu na „prijetljskoj vezi“ sa Janevom sredili obustavu SJO istrage u predmetzu „Imperija“.

Janeva je pred samo hapšenje Jovanovskog u ponedeljak podnela ostavku na funkciju u SJO, dva meseca pre isteka mandata.

Dvojica ucenjivača su u jedniomesečnom pritvoru u istražnom zatvoru u Skoplju, Po naredbi Ruskovske, takođe, Janevoj je, „oduzet jedan telefonski uređaj“, kako bi se veštačenjem, „koje je u toku“, ustanovila komunikacija sa Jovanovskim.

Zvanično, Jovanovski i Milevski, u istrazi Tužilaštva za progon organizovanog kriminala i korupcije, verbalnim i materijalnim dokazima, sumnjiče se za krivično delo „primanje nagrade za protivzakonski uticaj“. Jovanovski i za „pranje para i druge prihode iz kažnjivog dela“.

Istragom se utvrđuje i „veza“ u SJO za „trgovinu uticajem“, odnosno zloupotrebe moći i uticaja.

Od formiranja, jednoglasnom odlukom poslanika u Sobranju, septembra 2015. SJO je bilo zaduženo za progon krivičnih dela koja proizlaze iz sadržine nezakonskog praćenja komunikacija, mega afere prisluškivanja više od 20.000 građana u vreme vlasti sada opozicione VMRO-DPMNE, obelodanjene takozvanim „političkim bombama“ u projektu „Istina o Makedoniji“.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije