ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


NAREĐENO nam je da izbeglicama uzmemo novac i mobilne telefone i da ih vratimo u Bosnu, napisao je jedan hrvatski policajac u pismu upućenom državnom pravobranitelju Lori Vidović. Detaljno je opisao surov odnos prema izbeglicama, o čemu bruji i inostrana štampa, posebno nakon što je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju rekla da je "malo sile potrebno ako vraćate ljude nazad".

Istovremeno, hrvatski MUP uporno tvrdi da policajci na granicama sa BiH i Srbijom postupaju krajnje humano i profesionalno, ali rezultati istrage pokrenute pošto su inostrani mediji objavili video-materijal gde se jasno vidi primena sile nad izbeglicama, nikada nisu došli do javnosti.


PROČITAJTE I: Policija pronašla 224 migranta


Bitka za "šengen" tako se u punom jeku nastavlja na hrvatskim granicama, jer hrvatska policija nastoji da pokaže Evropi da je sposobna da brani najdužu kopnenu granicu unutar Evropske unije. To je ujedno i najvažniji cilj Hrvatske na spoljnom planu.

Kako je Evropu strah od novog izbegličkog talasa koji bi vodio od BiH prema zapadnim zemljama, prelazi se preko svega, pa i preko primene sile hrvatske policije, koja je inače sve opremljenija, jer koristi evropska sredstva predviđena za programe ulaska u "šengen". Na granicama je oko 6.500 policajaca, u punoj spremi, koji su dan i noć raspoređeni na mestima na kojima izbeglice najčešće žele da uđu u Hrvatsku. Sve se to nadgleda iz četiri operativna centra, a granice su pokrivene i posebnim kamerama koje sve registruju. Usprkos svemu broj pokušaja ilegalnog prelaska granice ove je godine u porastu, a novi talas očekuje se na jesen.