Duško Marković: Neodavanje državne počasti Momiru Bulatoviću po zakonu

I. D. Stojadinović

sreda, 17. 07. 2019. u 21:15

Душко Марковић: Неодавање државне почасти Момиру Булатовићу по закону

Foto Skupština CG

Marković pred poslanicima: Ponovo o "nedostojnoj" sahrani Momira Bulatovića. Lider DF Andrija Mandić: Bio je vanserijskog kova i ponašanja, zaslužio je...

NIJE bilo zabrane ili stopiranja odavanju državnih počasti nedavno preminulom Momiru Bulatoviću, kazao je u sredu na premijerskom satu predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, navodeći da zakon to pravo propisuje onima koji su tu funkciju obavljali nakon referenduma 2006. godine, odnosno nakon sticanja nezavisnosti.

Pročitajte još: SAHRANjEN MOMIR BULATOVIĆ: Do kraja veran sebi i narodu

- Drugim važećim propisima izvršne vlasti, sahrane sa državnim počastima predviđene su za aktuelne nosioce funkcija, a izuzetaka može biti ukoliko se u odgovarajućoj proceduri donese posebna odluka. Znači, nije postojao zakonski osnov za odavanje počasti, niti inicijativa za donošenje posebne odluke u tom pravcu. Prema tome, nije se moglo zabraniti ili stopirati ono čega nema - kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DF Andrije Mandića.

Premijer je dodao i da je Bulatović ostavio profesionalni trag, da je država poslala delagaciju na komemoraciju, saučešće i sahranu, te da iz pijeteta prema njegovom liku ne želi dalje da politizuje tu priču.

Pročitajte još: Hiljade građana odale poštu Momiru Bulatoviću, delegaciju Srbije predvodi Vulin (FOTO)

Mandić nije bio zadovoljan odgovorom, ističući da je "Bulatović bio vanserijskog kova i ponašanja, koji je rehabilitovao golootačke žrtve, vratio posmrtne ostatke dinastije Petrovića, kralja Nikole i kraljice Milene, i omogućio da se dostojno sahrane vojnici jugoslovenske vojske u otadžbini u Grblju i Grahovu.


- Crna Gora treba da ovo čuje. Onog dana kada je umro Momir, oboren je veliki bor crnogorske istorije. Proći će vreme, posmatraće se sa neke distance i neće se istorija sećati ni nas, ni vas, ali će se sećati Momira Bulatovića, Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, koji su smisao ovih prostora, jer su se prvi suprotstavili velikoj pobedi novog svetskog poretka - poručio je Mandić.


Foto in4s Pitanja Andrija Mandić (DF)


Žučna rasprava usledila je kada je na red došlo pitanje poslanika SDP Raška Konjevića, koji je premijera pitao da li odluka Vlade o novom zaduženju od pola milijarde evra predstavlja "teret o vratu" novim generacijama, ili je takva finansijska operacija promišljena. Prema oceni Konjevića, ukupan javni dug 2016. iznosio je oko 2,6 milijardi evra, a na kraju 2019. premašiće 3,2 milijarde.

Ipak, Marković je Konjevićevu računicu nazvao neozbiljnom i populističkom, te kazao da se predviđenim izmenama Zakona o budžetu ne uvodi novo zaduženje, već da je reč o "pažljivo osmišljenim merama otplate državnog duga".

Foto Skupština CG Raško Konjević (SDP)

ISTORIJSKI REZULTATI U TURIZMU

PREMIJER Marković je kazao i da je crnogorski turizam u punom zamahu i da zbirni podaci za privatni i koletivni smeštaj za prva četiri meseca ove godine pokazuju da je prvi put u istoriji registrovano više od milion noćenja. Istakao je i podatke CBCG, koji pokazuju da su u istom periodu ostvareni prihodi od turizma od 80,7 miliona evra, ili 13 odsto više nego u istom periodu lane. Marković tvrdi da je porastao i broj turista iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije i to za 82 odsto u poređenju sa 2015.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Никола

17.07.2019. 21:34

Значи ЦГ постоји од 2006. године.Аферим ,,браћо,, по башем закону ни Петровићи немају право на почаст.

Perica Iz Varosi

17.07.2019. 22:33

Тешко оној држави која својим законима штити нељудске чини!!!!!!!!