CG: Na budžetu i sa dvojkama

IVA STOJADINOVIĆ

sreda, 17. 07. 2019. u 08:53

ЦГ: На буџету и са двојкама

Hol Ekonomskog fakulteta u Podgorici / Foto UCG

U trećem upisnom roku, u avgustu, indeks može da dobije još 527 studenata u Crnoj Gori. O trošku države studiraće i manje marljivi đaci. S peticama na medicinu

U PRVA dva upisna roka na fakultete Univerziteta Crne Gore, na prvu godinu studija, upisalo se 2.970 studenata koji će se školovati o trošku države, dok je za treći, avgustovski rok, preostalo 527 budžetskih mesta na 14 univerzitetskih jedinica. Nisu svi studenti uspeli da dobiju indeks željenog fakulteta, ali, sudeći po objavljenim rang-listama, o državnom trošku studiraće i svršeni srednjoškolci koji baš i nisu bili marljivi učenici.

Brucošima, koji su u srednjoj školi nizali samo petice, mogu se pohvaliti na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Svi smerovi na tom fakultetu, na kojem je bilo 40 mesta, popunjeni su već u prvom roku, a upisani su samo najbolji. Na odsek medicine upisani su isključivo đaci sa besprekornim ocenama, nosioci diplome "Luča", a sa istim prosekom ostalo ih je i ispod crte. I na Stomatologiji, Farmaciji, Visokoj medicinskoj školi u Beranama i Primenjenoj fizioterapiji u Igalu, mesta je bilo samo za odlikaše.


PROČITAJTE JOŠ: Eksplozija u Podgorici kod kafića, nema povređenih

Situacija je drugačija kada je reč o pojedinim smerovima na Filološkom fakultetu. Naime, najveće interesovanje bilo je na odseku Engleski jezik i književnost, i sva mesta su već popunjena. Ipak, na budžet su "upali" i đaci koji su u srednjoj školi iz predmeta koji se boduju, u ovom slučaju maternji i engleski jezik, imali tek prelaznu ocenu. Prema rečima dekanke tog fakulteta, Tatjane Jovović, na ostalih šest programa, zbog velikih upisnih kvota, ima dovoljno mesta za sve zainteresovane.

- Rezultati prvog upisnog roka u najvećem delu odgovaraju našim očekivanjima i zadovoljni smo što uvek imamo kvalitetno jezgro za buduće vrhunske intelektualce i stručnjake - rekla je Jovovićeva.

Ipak, ako se zaviri u objavljene rang-liste, uspesi svršenih srednjoškolaca ne ukazuju na "kvalitetno jezgro". Konkretno, za smerove za crnogorski i srpski jezik i književnost, u prvom roku, prijavilo se samo 19 kandidata i svi su primljeni. Samo njih troje imalo je odličan uspeh u srednjoj školi, dok na listama prevladavaju dvojke i trojke iz maternjeg jezika i drugog predmeta koji se boduje pri upisu.


Tradicionalno, veliko interesovanje i ove godine bilo je za Pravni, Ekonomski i FPN, gde su mesta popunjena u prvom roku. Iako su mesta popunjena i na Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu, UO Univerziteta i Ministarstvo prosvete odobrilo je proširenje liste za 13, odnosno 15 kandidata. Za studijske programe FPN je pokrenut postupak za dopunu licence, sa 30 na 50 na dva programa, dok je za studijski program Menadžment u građevinarstvu, utvrđen predlog povećanja sa 20 na 50 mesta.


PROČITAJTE JOŠ: Kotor: "Preletač" doneo vlast

JOŠ JEDNA ŠANSA ZA UPIS

U PRVOM upisnom roku od 3.459 prijavljenih studenata, njih skoro 800 nije uspelo da obezbedi status brucoša, dok su svoje mesto za studiranje na budžetu obezbedila 304 svršena srednjoškolca. Najviše prostora ostalo je za upis na Filološki fakultet, ukupno 160, po 64 slobodnih mesta je na Filozofskom i PMF, dok su na Mašinskom fakultetu za avgust preostala 24 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije