ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA


ĆIRILICA bi od oktobra morala da se vrati na table institucija u Vukovaru. Ustavni sud Hrvatske bio je jasan u odluci da srpska manjina u Vukovaru ima pravo da koristi svoj jezik i pismo - da se ćirilica mora vratiti u taj grad.

Pročitajte još: U Vukovaru pocepana hrvatska zastava

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, međutim, stavlja sebe iznad najvišeg suda u zemlji i tvrdi da je za takvu odluku prerano.

Sve gradske institucije trebalo bi da dobiju natpise na srpskom pismu, gradski odbornici da dobijaju ćiriličke materijale za rad, a deca da uče na srpskom jeziku u školama. Najspornije je postavljanje tabli na ćirilici na sve zgrade državne uprave. Gradsko veće je to pravo suspendovalo, bez obzira na to što zakon propisuje da se mogu koristiti dvojezične table u mestima gde je najmanje trećina pripadnika nacionalnih manjina, kao što je to slučaj i u Vukovaru.

Pročitajte još: Penava koristi decu, a HDZ ćuti

Ćirilica u Vukovaru deli ne samo leve i desne političke stranke u Hrvatskoj, već i vladajući HDZ. Ustavni sud je ukinuo delove Statuta grada, jer nisu bili u skladu sa ustavnim pravom na korišćenje ćirilice u gradovima gde Srbi žive. Kako statut grada predviđa procenu svakog oktobra, očekuje se da se ćirilica za tri meseca ponovo vrati u grad, čemu se Penava (HDZ) grčevito protivi.

I do sada je on često solirao u odnosu na zvanični stav HDZ, a očigledno je da će i odluka o ćirilici dodatno zaoštriti stavove između tvrde i liberalnije struje u vladajućoj stranci.

Ivan Penava Foto Gradonačelnik.hr

Vukovarski SDSS pozdravio je odluku Ustavnog suda, ali smatraju da sam apel da moraju da se povećaju prava srpske manjine u Vukovaru ne znači da će se to i dogoditi. Kažu, Penava će sigurno pokušati sve da se to zaustavi, a onda će biti na iskušenjima i odluka Ustavnog suda koja je doneta podrškom deset sudija, dok je troje bilo protiv.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da je ovaj sud zabrinut što gradsko veće Vukovara nije donelo procenu o pravima srpske manjine i naredio im da to u oktobru učine. Formalno, grad sam procenjuje jesu li se ostvarili uslovi za veća prava, ali svaku odluku moraju da obrazlože, a obrazloženje prihvata ili odbija Ustavni sud.

Nakon Penavine izjave da je uvođenje dvojezičnih tabli bilo nerazumno, da "prvo treba rešiti pitanja iz 1991" i da bi "veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose", ponovo se oglasio Šeparović. On je poručio da Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina mora da se poštuje. Naveo je da dva prava ne mogu da se isključe - pravo na upotrebu jezika i pisma u javnoj komunikaciji i pravo građana na dobijanje isprava na svom jeziku.

ŠAHOVNICA PREKO TABLI

KADA su, pre šest godina, dvojezične table postavljene na gradske institucije Vukovara, odmah su i polomljene tokom demonstracija hrvatskih desničara i proustaških organizacija. Uhapšenim huliganima tada nije određen ni pritvor. Table su ponovo postavljene i odmah polomljene. Tamo gde nisu polupani, natpisi su prelepljeni šahovnicom.