KOTOR, grad pod zaštitom Uneska, zahvatilo je političko ludilo, pa je danas jedini grad sa dva gradonačelnika! U hajdučiji smenjeni Vladimir Jokić (Demokrate) i predsednica SO Dragica Perović iz DSS (Upravni sud prvi put poništio smenu) ne mogu da se vrate na posao, jer su njihove funkcije preuzeli Željko Aprcović i Jovo Suđić (obojica iz DPS). Politička kriza traje mesecima i neizvesno je da li će novi izbori biti raspisani ili će se kriza produbiti. Profesor dr Srđa Vukadinović, politički analitičar, kaže za "Novosti" da su vanredni izbori jedino moguće rešenje.

- Nije rešenje bilo zavođenje prinudne uprave, ni ostanak stanja koje je trenutno na sceni. Čim se vlast lomi na jedan glas, za ili protiv, onda je ona nestabilna. Bolje je organizovati nove izbore. Očito je da će smenjeni gradonačelnik i predsednica SO opet tražiti zaštitu Upravnog suda. Trenutno vlast opstaje zahvaljujući jednom glasu odbornika preletača iz SDP - kaže Vukadinović.


PROČITAJTE JOŠ: Braća poklonila zvono

Naš sagovornik smatra da građani Kotora prolaze mučenje u jeku turističke sezone i zbog toga bi, kako kaže, Vlada Crne Gore morala biti fleksibilnija i efikasnija, i doneti odluku o održavanju vanrednih izbora ne bi li narod u toj opštini "prodisao".

- U toku je turistička sezona, kada treba da se ostvaruju dobiti, ali je Kotor jedini grad koji nema budžet već sedam meseci. Ovih dana je najavljeno usvajanje privremenog budžeta kako bi lokalna uprava mogla da funkcioniše, jer sve su službe na "aparatima za disanje". Nova većina trebalo bi da bude brojnija i ima više od jednog odbornika - pojašnjava Vukadinović.

Novoizabrani gradonačelnik Aprcović kazao je da će biti predsednik svih građana i da nema podela na pobednike i poražene.

Smenjen: Vladimir Jokić / Foto Demokrate

- Pozivam sve odbornike da zajednički radimo u interesu razvoja Kotora. Preda mnom je zahtevan zadatak. Očekivao sam da će se sadašnja opozicija naći u skupštinskim klupama, baš kao što smo se i mi našli ovde u februaru, kada smo birali predsednicu Skupštine i predsednika Opštine, bez obzira na različitost političkih uglova ne samo u Kotoru, već i na nivou Crne Gore. Bez svih nas nema prosperiteta za ovaj grad - poručio je Aprcović.


PROČITAJTE JOŠ: Crna Gora gubi deo teritorije?


Novi: Željko Aprcović / Foto Radio Jadran

JOKIĆ I PEROVIĆEVA NAJAVLjUJU TUŽBE

SMENjENI gradonačelnik Vladimiri Jokić ne odustaje od tužbe protiv odluke odbornika zbog izbora Aprcovića za gradonačelnika.

- Očekujem da će sud poništiti i tu odluku, kao što je uradio prvi put U Kotoru. Nijedan od zakonom predviđenih razloga za smenu gradonačelnika nije dokazan, niti je potkrepljen - poručuje Jokić, a tužbu je najavila i Dragica Perović, koja je smenjena sa mesta predsednice lokalnog parlamenta.