VLASNICI parcela u Rogamima, u zaseoku Ras, na kojima se planira izgradnja prve faze petlje "Smokovac" na deonici auto-puta Podgorica - Kolašin uputili su Vladi CG listu zahteva, bez čijih ispunjenja, kako tvrde, neće dopustiti početak radova.

Peticiju upućenu predsedniku Vlade Dušku Markoviću, ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću, ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću i "Monteputu" - direktoru jedinice za izgradnju auto-puta Goranu Vujoviću, potpisalo je 59 vlasnika placeva, a kako su naveli u dopisu, ukoliko odgovor ne dobiju do 20. jula, organizovaće proteste.


PROČITAJTE JOŠ: VLASTI U CG ĆUTE: Zločin koji se krije 75 godina!

U dopisu, meštani ističu da su zabrinuti za opstanak i kvalitet života na spornoj lokaciji, te su usvojili listu od 11 zahteva. Oni traže da im se garantuje nesmetan svakodnevni saobraćaj na lokalnom putu Smokovac - Vranjske Njive, te da bez te garancije neće prihvatiti pokrenute postupke eksproprijacije, niti dozvoliti ulazak mehanizacije u posede, izuzev one koja je neophodna za izgradnju podvožnjaka i izmeštanje puta.

Traže i da se sanira potporni zid i obezbedi redovno održavanje tog puta, garantuje bezbednost, da se zaštite porodične kuće Budislava i Budimira Rajkovića, Vukana i Veska Vukanovića, i Milodarke Novosel od miniranja i drugih radova na brdu Smokovac, kao i da se pre početka tih aktivnosti utvrdi stanje svih kuća, kako bi se moglo uporediti sa onim po završetku radova. Osim toga, zahtevaju da investitor obezbedi drugu lokaciju za odlaganje otpadnog materijala, kao i da se reši prilaz porodičnoj kući Vukanović/Novosel...

Uslovljavaju i da im se izda garancija da će nadležna institucija nadzirati izgradnju bunara, kao i da se napravi procena uticaja od zračenja, jer će se kopati u središtu energetskog čvora. Meštani takođe zahtevaju da se Prostornim planom Crne Gore definiše trasa Jadransko-jonskog auto-puta, kao i da se investitor obaveže da uradi zeleni pojas i zaštitu od buke na čitavom prostoru.


PROČITAJTE JOŠ: MEŠTANI PLjEVALjSKIH POGRANIČNIH SELA OGORČENI: Migranti im provaljuju u kuće i nanose štete

POČELI PRIPREMNI RADOVI

IZ Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je izvođač radova shodno planiranoj dinamici počeo sa pripremnim radovima na izgradnji petlje "Smokovac". Postupak za završetak eksproprijacije je 1. avgust, zakonska procedura se poštuje i planirani projekat ne kasni.