Berane: Proslavili obnovljeno milosrđe

M. SEKULOVIĆ

16. 07. 2019. u 09:52

Беране: Прославили обновљено милосрђе

Foto Mitropolija

Posle liturgije, u Beranama održan redovni Sabor Kola srpskih sestara Crne Gore. Vladika Amfilohije odlikovao Branku Vojvodić, Sonju Krivčević, Mirjanu Lalošević i Zoricu Popović

POSLE svečane liturgije u manastiru Đurđevi stupovi, podsećajući na to da je u Beranama osnovano, a sada i obnovljeno Kolo srpskih sestara, što je povod za današnje sabranje, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je označio početak redovnog Sabora Kola srpskih sestara Crne Gore.

- Kola srpskih sestara su aktivnosti obnovila početkom devedesetih godina prošlog veka, a počelo je u Herceg Novom, tamo gde je i pre rata bilo njihovo sedište - podsetio je vladika Amfilohije. - Veliki slikar iz Valjeva Nadežda Petrović je bila nosilac te ideje i osnivač Milosrdnog kola sestara u vreme nesreće Prvog svetskog rata.


PROČITAJTE JOŠ: Rasturili preduzeća, pa žele i crkvu

Iako kasnije ukinuta, posle 1945, Kola srpskih sestara nisu prestajala da postoje u Americi, Australiji, i širom Evrope, a posebno u Engleskoj.

- Zato iskazujem blagodarnost našim majkama i sestrama koje nastavljaju to divno kolo srpskih sestara milosti i milosrđa prema narodu Božjem. Tom milošću su i sačuvane ove svetinje - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.


Vladika Amfilohije je potom, na predlog rukovodstva Kola srpskih sestara Crne Gore, Arhijerejskom pohvalnicom odlikovao Branku Vojvodić, Sonju Krivčević, Mirjanu Lalošević i Zoricu Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije