Ostavka Katice Jeneve za politički mir

M. Stančić

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 19:55

Оставка Катице Јеневе за политички мир

Ilustracija
Foto: SJO

Katica Janeva (54), deponovala je u ponedeljak ostavku na čelnu funkciju Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Republike Severne Makedonije (RSM
SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Katica Janeva (54), deponovala je u ponedeljak ostavku na čelnu funkciju Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Republike Severne Makedonije (RSM), zaduženog za rasvetljavanje i procesuiranje teških krivičnih dela proizašlih iz „političkih bombi“ obelodanjivanjem mega afere sa masovnim prisluškivanjem građana u vreme bivše vlasti sada opozicione VMRO-DPMNE, tadašnjeg lidera, odbeglog osuđenika Nikole Gruevskog.

- Deponujem svoju ostavku koja će postati aktivna tada kada se političke partije budu usaglasile o novom zakonskom rešenju i kada budu izabrale mog naslednika, potvrdila je Katica Janeva.

Pročitajte još - ODLUKA MAĐARSKOG SUDA: Gruevski neće biti izručen Severnoj Makedoniji

- U trenutku kada sam konsenzusom svih političkih partija bila izabrana za Specijalnog javnog tužioca, kako je navela u ostavci, „sebi i građanima RSM obećala sam da ću funkciju izvršavati u interesu vladavine prava i borbe protiv kriminaloa i korucpije u RSM. Preuzela sam funkciju u izuzetno teškim okolnostima i potpuno svesna zadatka koji mi je dodeljen. Bila mi je čast da služim državi i da budem na čelu izuzetno profesionalnog tima tužilaca, istražnog i tima zaposlenih koji bezrezrevno i posvećeno izvršavaju svoje radne zadatke. Mesecima pratim medijske priloge o pregovorima između radnih grupa političkih partiija o budućnosti SJO. Evo, danas koristim priliku da informišem javnost da neću dozvoliti da moje ime bude iskorišćeno za nečije alibi kojim će se u založništvu držati sudbina SJO i Evropskih integracija moje zemlje, navela je Janeva.

Na čelnu fukciju prvog Specijalnog javnog tužioca Katica Janeva je izabrana 15. septembra 2015. Tužilaštvo je zakonom o javnom tužilaštvu zaduženo za progon odgovornih za krivična dela proisteklih iz sadržine nezakonskog praćenja komunikacija, masovnim prisluškivanjem više od 20.000 građana RSM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije