VLASTI U CG ĆUTE: Zločin koji se krije 75 godina!

Milutin SEKULOVIĆ

15. 07. 2019. u 16:02

Vlast u Crnoj Gori još ćuti o "Inicijativi o genocidu u selu Velika 1944.". "Klub Velika" traži od opštine Plav da 28. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve pokolja

ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин који се крије 75 година!

Velika, podčakorsko selo u plavskoj opštini, Foto M. Sekulović

NEČUVENI zločin koga su pre 75 godina u podčakorskom selu Velika, u opštini Plav, počinili esesovci u uniformama divizija "Princ Eugen" i "Skenderbeg", uz pomoć šiptarskih vulnetara iz Peći i okoline, ali i muslimana iz Plava i Gusinja, i uz pomoć zločinaca iz redova "muslimanske milicije" iz Petnjice i okoline, kada su za nepuna tri sata satrli selo ubivši oko 628 žena, dece i staraca - i dalje je tabu tema u Crnoj Gori.

Pobornike bratstva i jedinstva zamenili su "džemperaši", koji su i u vreme svog najžešćeg srbovanja ćutali o pogromu u Velici, koje je postalo "najglasnije" posle raskola u DPS. Kako drugačije objasniti činjenicu da punih pet godina nema odgovora na "Inicijativu za utvrđivanje pune istine o genocidu u selu Velika 28. jula 1944. godine", koju je "Klub Velika" predao Vladi Crne Gore, Opštini Plav i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Pročitajte još - Genocid o kome se dugo ćutalo!

- Budući da nacistički zločin u Velici 28. jula 1944. godine prevazilazi lokalne okvire i opominje, zahtevamo da Vlada Crne Gore formira državnu komisiju, u kojoj bi bili i kvalifikovani Veličani, sa zadatkom da se utvrdi tačan broj poginulih u ovom genocidu, sa osnovnim ličnim podacima žrtava. Tražimo da se utvrdi koje su sve vojne jedinice počinile ovaj zločin, kao i njihov komandni kadar i sastav, sa ličnim podacima svih njihovih pripadnika u periodu genocida u Velici. Potrebno je da se rasvetli motiv tog zločina, koji se po monstruoznosti i srazmerno broju stanovnika smatra jednim od najtežih na prostorima Jugoslavije - stoji u pisanoj inicijativi, u kojoj se od Vlade Crne Gore još zahteva da u saradnji sa potomcima, podigne dostojan spomenik-memorijalni centar žrtvama genocida u Velici.

Veličani su istovremeno pozvali i Islamsku zajednicu u Crnoj Gori da se jasno i nedvosmisleno ogradi i osudi zločin protiv čovečnosti, koji su Bošnjaci-muslimani u sastavu jedinica nacističke Nemačke počinili nad civilnim veličkim pravoslavnim stanovništvom.

- Budući da je od ukupno 814 stradalih stanovnika sadašnjih opština Plav i Gusinje u Drugom svetskom ratu, samo u veličkom pokolju ubijeno dve trećine nejači našeg sela, zahtevamo da matična opština Plav 28. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve genocida u Velici - kaže se u inicijativi.

Neke od žrtava zločina u selu Velika 28. jula 1944.

- Tog kobnog dana oni su Veliku u crno zavili, a taj zločin, jedan od najmonstruoznijih u Jugoslaviji, posleratna vlast je sve do osamdesetih godina prećutkivala i suzbijala svaki pokušaj da se o nevinim žrtvama prozbori. Ni danas, čini se, nije bolji odnos prema veličkim stradalnicima, na šta ukazuje činjenica da nadležni još nisu odgovorili na "Inicijativu za utvrđivanje istine o zločinu", koju su pre tri godine podneli potomci žrtava genocida i "Klub Velika".

Ovako se patrijarhu srpskom Irineju pre dve godine u Beogradu prilikom posete Veličana obratio ugledni novinar Gojko Knežević.

- Prođoše još dve godine, a odgovora nema. Ni iz Vlade, niti iz Opštine Plav, a ćuti i Islamska zajednica - kaže Gojko, koji pamti reči patrijarha tada izgovorene:

- Raduje me što ste u Velici vratili veru. To je pravi put. Jer, ko nema vere u Boga, onda je izgubljen i svim putevima može zalutati - poručio je patrijarh Irinej, u nadi da će, kao i svemu, doći kraj i stradanju srpskog naroda.

Veličani kod Crkve Svetih mučenika Kirika i Julite

REČ PATRIJARHA

- NAŽALOST, ovo su delo učinili mnogi koji su pripadali našoj veri i našem narodu, ali se pokazalo u našem vremenu kako ovde, tako i u bivšoj Jugoslaviji, da oni koji su promenili veru su bili najveći zlikovci prema svome narodu?! Šta da kažemo, da li da se svetimo? Ne, mi kao hrišćani to ne smemo da činimo - ovako je, pred Crkvom Svetih Kirika i Julite, pre pet godina, na sedmu deceniju od zločina, besedio patrijarh srpski Irinej, govoreći o zločinu kada je u ovom selu ubijeno više od 100 nevine dece.

- Zamislite, dete nevino, bezazleno, kome se noge seku, a dvoje-

-troje ovde su i odrani i takvi obešeni o drvo, ili kad čovek uzima dete za ruku i baca u oganj. Kako je ime takvom čoveku? Đavo, a i đavo bi se uvredio kada takvog čoveka poredite sa njim - kazao je patrijarh Irinej.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

prašinarium

15.07.2019. 16:36

glavni akcenat na ispitivanje ovog genocida treba bacitina komuniste I partizane toga okruga moguce je da su oni u saradnji sa balijama I albanskim teroristinma doveli princ eugen diviziju da pobiju ove nevine žrtve jer možda nisu bili za komuniste I partizane

električar

15.07.2019. 17:17

@prašinarium - E, svaka ti je k'o iz bunila da govoriš .... Bože, sačuvaj !!!

Шатор

15.07.2019. 16:58

Истина лијечи све...А казна зацјељује. Свим душманима морамо наплатити све главнице и на то камату!

Ludilo

15.07.2019. 17:36

Gadno mi je da pomislim kako ti ljudi koji su sad na vlasti u CG mogu mirno da žive, a prstom nisu mrdnuli da puste glas o pogromu svog naroda!

Zoran

16.07.2019. 15:13

@Zoran Pejic - Nije Rale, nije i ne može biti! U Srebrnici među straljanima nije bilo staraca, žena i dece! Velika je razlika iako pokušavaš da to izjednačiš kao i Bošnjaci u BiH. E pa ne može da si i ti i tebi slični toliki!

Горан

15.07.2019. 18:58

Па, Растодер је у власти Монтенегро, неће он ваљда свог претка да открива и осуђује. А и комуниста је председник монтенегра, коминтерновац и мафијаш, брат са убицама Срба из Велике.

DREKALOVIC

16.07.2019. 18:52

A sta cemo sa prvim genocidom nad srpskim narodom u kucima odnosno Drekalovicima koji pocini Zeko maniti i brat mu Mirko