ISPITIVANjA POKAZALA: Ćehotina 11 kilometara nizvodno od Pljevalja mrtva reka

M. D.

petak, 12. 07. 2019. u 18:55

ИСПИТИВАЊА ПОКАЗАЛА: Ћехотина 11 километара низводно од Пљеваља мртва река

Ispušni ventil za otpadne vode TE Pljevlja Foto M.Drobnjak

Rezultati analize pokazali su promene ph tokom vremena što navodi na zaključak da su vrednosti ph vode u vreme dešavanja akcidenta bile iznad izmerenih 8. jula 2019.godine

Prema rezultatima analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice (CETI), uzorci vode uzorkovani na lokaciji reke Ćehotine, 11 kilometara nizvodno prema Gradcu, na lokaciji reka Vezišnica , kod restorana “Ognjište”, na lokaciji reka Ćehotina, kod pekare u Židovićima, su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrednosti ph, sadržaja nitrita i ortofosfata.

Rezultati analize pokazali su promene ph tokom vremena što navodi na zaključak da su vrednosti ph vode u vreme dešavanja akcidenta bile iznad izmerenih 8. jula 2019.godine.

Pročitajte još - Inspekcije objavile izveštaj povodom pomora ribe u Ćehotini; SRK „Lipljen“ traži da se utvrditi šteta

U nalazu Specijalističke veterinarske ambulante se navodi da spoljašnjim pregledom uzoraka ribe nisu utvrđene promene. Na unutrašnjem pregledu se zapažaju hemoragične promene osobito izražene na crevima čiji je lumen ispunjen hemoragično nekrotičnim sadržajem što bi moglo uputiti na prisustvo nekog korozivnog (kaustičnog) sredstva. Na škrgama se uočavaju takđe nekrotične promene naročito izražene na vrhovima škržnih lamela. Nekroza je patološki proces koji se karakteriše preranom smrću ćelija u tkivu ili organu još uvek živog bića. Nekrozu izazivaju infekcije, hemijske ili fizičke povrede.

Reka Ćehotina nizvodno od Pljevalja je 5. jula bila bela kao mleko a iz ribolovnog društva "Lipljen" iz Pljevalja je saopšteno da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocenjiva. Ribolovci su saopštili da su iz Ćehotine, na delu toka nizvodno od grada i TE „Pljevlja“ iѕvadili oko jednu tonu uginule ribe a da su velike količine ribe potonule ili ih je voda odnela.

Pročitajte još - KOMISIJA EPCG PRIZNALA KRIVICU: Pomor ribe izazvao radnik termoelektrane

Policija je podnela krivične prijave protiv Termoelektrane Pljevlja i četiri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenje životne sredine.

Iz policije je navode da postoji sumnja da su zaposleni u Elektroprivredi Crne Gore, odnosno Termoelektrani Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije.

Nalaz Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)