DOGOVOR DVE DRŽAVE: Bugari i Makedonci zajedno slave Sv. Ćirila i Metodija

M. Stančić

sreda, 10. 07. 2019. u 14:26

ДОГОВОР ДВЕ ДРЖАВЕ: Бугари и Македонци заједно славе Св. Ћирила и Методија

Foto: youtube.com

Bugarska i Severna Makedonija partnerski slave zajedničke istorijske ličnosti
SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Sveti Ćirilo i Metodije, Sveti Kliment, Sveti Naum i Car Samuil slaviće se zajednički u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji (RSM), potvrđeno je iz Vlade u Skoplju.

Na predlog resornog Ministarstvota spoljnih poslova, Vlada u Skoplju je usvojila informaciju sa prvog sastanka međuvladine komisije RSM i Republike Bugarske od 10. juna ove godine, formirane na osnovu Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između dveju država.

Pročitajte još - BUGARSKA PORUČUJE: Od Severne Makedonije tražimo samo istinu


Informacija sadrži izveštaj o radu Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima i predlozima vladama, uz razmenu ocena o dosadašnjem radu i „postignutom napredku u delu antičke istorije“.

- Prihvaćene su sugestije o zajedničkoj proslavi sledećih ličnosti iz naše zajedničke istorije: Sv. Kiril i Metodij, Sv. Kliment, Sv. Naum i Car Samuil. Dve strane su saglasne da promovišu dogovoreno i u najkraćem mogućem roku da usaglase datume i zajedničko obeležavanja. Pri svakoj oficijalnoj proslavi ovih ličnosti potrebno je istorijska istina o našoj zajedničkoj istoriji jasno da se obeležava – navodi se u saopštenju Vlade RSM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Fil

10.07.2019. 15:40

Tako treba. Make love, not war! Ako bi vise slavili, manje bi ratovali i sporili oko gluposti od pre hiljadu godina.

тлн

10.07.2019. 16:45

Они нека славе Срби су били писмени и прије ове двојице и имали смо писмо и језик.....Срби су древни народ, то је чињеница и истина ће кад-тад изаћи на видјело.

alex miles

11.07.2019. 05:41

@тлн - Srbi, makar vecina nije ni dan danas pismena a komoli onda ! Tebe su samo popovi zatupeli pa mislis da si u pravu. Uzas !

5C

11.07.2019. 05:50

Tako bi trebali i mi da slavimo zajedno sa Bugarima i Makedoncima i svim ostalim pravoslavnim narodima.Sveci njesu da nas djele nego da nas spajaju,ali kako to objasniti onima zavedenim( kupljenim) od strane katolika ili protestanata,koji samo sire mrznju i sukobe medju pravoslavcima za racun zapada.

BOGDAN .

11.07.2019. 08:04

SA JEDNE STRANE NAGOVESTAVA SE VELIKA ALBANIJA A SA DRUGE VELIKA BUGARIJA A SRBIJA U SREDINU POKLANA SVOJE TERITORIJE I JEDNIM I DRUGIM I ALBANCIMA I BUGARIMA BAR TAKO MI MENE IZGLEDA.SRPSKI IZRODI SLAVIKE SVE STO JE SIPTARSKO I BUGARSKO SLAVIKE I DAVOLA JER JOS ODAVNO SU SE ODREKLI SVOJE SVE STO JE BILO SRPSKO.

Vlade

12.07.2019. 12:09

ZNAČI OBNAVLJA SE SAMUILOVO CARSTVO, MI ĆEMO DUŠANOVO I ULEPO SA BUGARIMA I NARAVNO GRCIMA, TREBA IZAĆI NA MORE I OHRID OBAVEZNO.