Zaposleni u TE Pljevlja, smenski inženjer R. D. otvorio je ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, koja se uliva u Ćehotinu zbog čega je došlo do ekološkog incidenta u ovoj reci u Pljevljima, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore.


Kako su naveli, posebna komisija EPCG je nakon detaljne analize utvrdila da je R. D., po sopstvenom priznanju, bez dozvole nadređenih i poštovanja definisane procedure, dao ovlašćenje za aktivnost rukovaocu na pomenutom ventilu zbog čega je došlo do ekološkog incidenta, preneo je u utorak CDM.


Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je prethodno navelo da se sumnje da je došlo do ispuštanja hemikalija i otpadnih voda u reke Vezišnicu i Ćehotinu, usled čega je došlo do oštećenja biljnog i životinjskog sveta i pomora ribe.


PROČITAJTE I: UŽASAN PRIZOR: Nove fotografije nakon pomora ribe u Ćehotini (FOTO)


Mediji su ranije preneli da je reka Ćehotina nizvodno od TE "Pljevlja" od 5. jula potpuno bela kao mleko.


Iz ribolovnog društva "Lipljen" iz Pljevalja je saopšteno da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocenjiva.UPRAVA POLICIJE CRNE GORE PODNELA PRIJAVU POVODOM EKOLOŠKE KATASTROFE U PLjEVLJIMA


Policija je Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljina podnela krivičnu prijavu protiv TE Pljevlja i četiri odgovorna fizička lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rekama Vezišnica i Ćehotina. Krivčna prijava podneta je protiv EPCG - TE Pljevlja, izvršnog direktora Termoelektrane Pljevlja Vladimira Šestovića, rukovodioca Sektora za operativnu kontrolu i planiranje u TE Pljevlja D.B, smenskog inžinjera u TE Plejvlja R.D. i S.V. stručnog lica za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja, saopštila je u sredu popodne Uprava policije Crne Gore.


-Prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da su preduzeće EPCG – TE Pljevlja i odgovorna lica u navedenom privrednom društvu počinili krivična dela zagađenje životne sredine i krivična dela nepreduzimanje mera zaštite životne sredine. Protiv Elektroprivrede–Termoelektrana Pljevlja krivična prijava je podneta zbog sumnje da je izvršila krivično delo zagađenje životne sredine. Protiv Šestovića krivična prijava je podneta zbog sumnje da je izvršio krivično delo zagađenje životne sredine i krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine. Protiv D.B. prijava je podneta zbog sumnje da je izvršio krivično delo zagađenje životne sredine, a protiv R.D. zbog sumnje da je izvršio krivično delo zagađenje životne sredine. Krivičnom prijavom S.V. se tereti da je izvršio krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, saoostila je policija čiji su službenici došli do činjenica koje ukazuju na sumnju da su navedena lica počinila krivična dela koja im se stavljaju na teret, tako što je rukovalac bager stanice, po prethodno dobijenom usmenom nalogu od R.D – smenskog inžinjera, a u skladu sa usmenim instrukcijama rukovodioca D.B, sa kojima je bio upoznat izvršni direktor TE Pljevlja V.Š, otvorio drenažni ventil koji se nalazi van kruga TE Pljevlja u cilju izlivanja otpadnih voda iz sistema TE Pljevlja u reku Vezišnica. To je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini.


S obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mere i radnje u okviru ovog predmeta, saopštila je policija.