DVOMESEČNI zakonski rok za izradu presude u slučaju "državni udar" istekao je u utorak, ali sudiji specijalnog odeljenja podgoričkog Višeg suda Suzani Mugoši to nije bilo dovoljno vremena da svoju konačnu odluku dostavi strankama. Rok, kako je obavestila predsednika Višeg suda Borisa Savića, nije mogla da ispoštuje zbog složenosti predmeta.

- Razlozi su obimnost dokaznog materijala, složenost samog predmeta što je, uostalom, opštepoznata činjenica imajuću u vidu da je čitav proces bio javno prikazan - kazala je, za "Novosti", Aida Muzurović, savetnica za odnose s javnošću Višeg suda.

Pročitajte još - Mandić: Imamo plan za odbranu od hapšenja

Dodaje da to što presuda nije izrađena u zakonskom roku nije nešto što se ne dešava.

- Nije neuobičajena situacija da postupajući sudija traži produženje roka s obzirom na to da postoje i drugi predmeti koji su činjenično i pravno složeni i zahtevaju duže vreme za izradu odluke od onog koji propisuje zakon - dodaje Muzurovićeva.

Pročitajte još - Za "državni udar" ukupno 68 godina; Andrija Mandić: Braća Đukanovići su naši krvnici!

Lider DF Milan Knežević, jedan od optuženih u ovom slučaju, nije iznenađen što će se još čekati na konačnu verziju presude.

- Nije lako ono sve napisati i obrazložiti što je sudija Mugoša saopštila 9. maja, a što je u stvari bila samo kulminacija postupka koji je trajao 18 meseci, a koji se pretvorio u klasičnu pravosudnu farsu. Meni je sada jasno da sudija Mugoša ima ozbiljnih problema da objasni kako smo mi krivi zbog toga što smo putovali u Moskvu i da smo imali sasvim dovoljno vremena da nešto uradimo što je stajalo kao hipotetička pretpostavka u optužnom aktu, ali evo sva sreća sad je u "Spužu" Saša Sinđelić pa onda mogu redovno da prave konsultacije sa njim i mislim da bi i sudija Mugoša i ministar pravde Zoran Pažin i Sinđelić od avgusta kada krenu ferije da napišu presudu i obrazloženje presude - kazao je Knežević.

Milan Knežević Foto AP

ČEKAĆE SE MESECIMA

Prema prvostepenoj presudi, lideri DF Andrija Mandić i Knežević treba da provedu po pet godina u zatvoru jer su se, prema oceni Suda, udružili u pokušaju da u državnom udaru sruše crnogorsku vlast na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. Viši sud u Podgorici odlučio je da su i ostalih 11 optuženih krivi za isto delo i dodelio im skoro 70 godina zatvora. Nakon što presuda bude urađena i dostavljena Specijalnom tužilaštvu i odbrani, oni imaju mogućnost žalbe Apelacionom sudu. Ovim tempom, ali i zbog obimnosti predmeta i broja optuženih, tvrde naši dobro upućeni sagovornici, na odluku sudija Apelacionog suda će se čekati još nekoliko meseci.