KARAĐORĐEVIĆI ŠIRE SPISAK: Uz hotele i spa-centar

S. GREGOVIĆ

09. 07. 2019. u 20:54

КАРАЂОРЂЕВИЋИ ШИРЕ СПИСАК: Уз хотеле и спа-центар

Foto: P.Milošević

Katarina Karađorđević de Silva na listu nekretnina koje potražuju upisali su i veliki spa-centar na samoj Kraljičinoj plaži

KRALjEVSKA porodica Karađorđević proširila je zahteve za vraćanje nekretnina u najelitnijem crnogorskom letovalištu, koje su im oduzete odlukom Narodne skupštine FNRJ 8. marta 1947. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva na listu nekretnina koje potražuju upisali su i veliki spa-centar na samoj Kraljičinoj plaži - supermoderni objekat od 1.655 kvadratnih metara, pomoćnu zgradu i dve parcele koje se vode kao voćnjak i neplodno tlo.

Zabeležba restitucije kod Uprave za nekretnine upisana je 1. jula, a spa-centar je izgradio zakupac miločerskog kompleksa, pre sedam godina. Centar je sastavni deo ekskluzivnog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, koji je na 42 godine izdat u zakup kompaniji "Adrijatik propertis", grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Karađorđevići su počeli bitku za vraćanje celokupne imovine u Crnoj Gori aprila 2005. Zahtev je odbila Komisija opštine Budva 2007, a rešenje je potvrdila Regionalna komisija u Baru. Obe komisije su imale isto stanovište - da ne postoji crnogorski akt kojim je oduzeta imovina jugoslovnskoj i srpskoj dinastiji. Karađorđevići su uložili žalbu Ministarstvu finansija, ali do danas "slučaj" nije rešen. Njihovi advokati su ranije kazali da će pravdu tražiti do Strazbura.

Restitucijom je ranije obuhvaćena "Vila Miločer", gotovo ceo Miločerski park, parcela u Pržnu na kojoj se nalazio hotel "Kraljičina plaža", ali i još neke na kojima se planira izgradnja depandansa sa apartmanima za prodaju.

Pročitajte još - Karađorđevići traže vilu “Miločer”

Naslednici Aleksandra i Marije Karađorđević potražuju prostor površine 13.293 kvm na Svetom Stefanu, zemljište iznad Miločerskog parka, koji je uknjižen na Prvu banku, kao i plac iznad puta kroz Park u Miločeru, na koje je uknjižena opština. Na spisku za restituciju je i rodna kuća kralja Aleksandra Karađorđevića na Cetinju i dvorac "Ljeskovac" u Rijeci Crnojevića.

Karađorđevići su sagradili letnjikovac u Miločeru sa pomoćnim objektima, kao i "Vilu Topliš", koju decenijama koristi Vlada CG. U miločerski letnjikovac je kraljica Marija uložila 4,5 miliona dinara. Prethodno su Karađorđevići kupili zemlju od meštana na tom prostoru. Posle rata i nacionalizacije, letnjikovac je adaptiran u hotel "Miločer", u kome je u više navrata boravio i Tito. Godine 2007. grad hotel Sveti Stefan, zajedno sa hotelom "Miločer" i hotelom "Kraljičina plaža", koji je nedavno porušen, ustupljeni su u zakup poznatom rizortsu "Aman".

Foto T.Ćirić

Grad hotel Sveti Stefan i "Vila Miločer" su vlasništvo države, odnosno HG "Budvanska rivijera", a porušena "Kraljičina plaža" je pripadala HTP "Miločer". Godišnji zakup za ove objekte iznosio je 2,1 milion evra, ali je kirija kasnije umanjena zbog "velikih troškova zakupca". Na mestu porušene "Kraljičine plaže" biće sagrađen novi objekat sa depandansom, protiv čega su i meštani i opština Budva, ali ne i nadležno ministarstvo Vlade CG.

Pročitajte još - IMOVINA KARAĐORĐEVIĆA: Nema zvaničnog zahteva za "Miločer"

CRKVA ALEKSANDRA NEVSKOG

U KOMPLEKSU grada hotela Sveti Stefan Marija Karađorđević je 1938. obnovila oštećenu crkvu iz 15. veka, posvećenu Svetoj Gospođi, najstarijoj od ukupno četiri koliko ih je na samom poluostrvu. Zatražila je da se preimenuje u Crkvu Aleksandra Nevskog, sveca kome se molila, što je SPC odobrila. Crkvu su porušile vlasti pedesetih godina prošloga veka, kada je adaptirano poluostrvo i pretvoreno u hotelski grad. Deo crkve je ostao ispod hotelske terase! Prilikom adaptacionih radova grčke firme, uslišene su molbe meštana Paštrovića i Mitropolije crnogorsko-primorske i crkva je podignuta na istom mestu gde se nekada nalazila.

PAPRENO

GRČKA firma je obnovila "Vilu Miločer", pa je umesto šezdesetak kreveta dobila osam luksuznih apartmana u kojima se odmaraju oni koji dnevno plaćaju od 1.000 do 2.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Сергио

09.07.2019. 21:02

а постоји црногорски акт којим су цркве црногорске?!

Горан

09.07.2019. 22:11

Трпај монтенегрине, комунистичко коминтерновски производ.

Binka Butic

09.07.2019. 22:21

Ako je to kupljeno od miraza Marije Karađorđević, onda naslednicima treba predati tu imovinu. Ali samo onoliko, koliko je kupljeno za te pare. Sve drugo, je narod davao. I da smo svim vladarima morali vraćati, ono što su uzimali i rasipali, mi ništa ne bi imali.Kako su alavii Nikada im nije dosta

Dado

10.07.2019. 04:33

@Binka Butic - Da su tvoji preci bili vlasnici trazila bi povrat milion posto pa i da su to vlasnistvo na neznam kakav nacin stekli trazila bi povrat svega. Vratit im oduzeto jedino je pravedno.

Coyote Nervosius

10.07.2019. 13:18

Ja sam vlasnik cele Crne Gore (zemljišta) po aktu venecijanske državeiz 1436 godine. I šta ćemo sad ???? Postoje zvanični papiri.

драгана

10.07.2019. 14:52

Teško nama.Ovo samo Karađoređevićima.A kada počnu da se javljaju Obrenovići...?Pa manastiri i- Crkva.Jasno je zašto je narod oberučke dočekao oslobodioce.Narod nije imao ništa.Vratite im sve,Mi ćemo svi ,jedan po jedan u Evropu,a oni ne ka ostanu sami sebi kraljevi,igumani...Jadan narod.