Pre 70 godina stigli prvi osuđenici na Goli otok

J. Kerbler

utorak, 09. 07. 2019. u 17:46

Пре 70 година стигли први осуђеници на Голи оток

Foto I. Marinković

Na Golom otoku vreme kao da je stalo, objekti koji su bili u funkciji sve do zatvaranja su zapušteni i sav je inventar odnet
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

VIŠE od sedamdeset predstavnika raznih organizacija okupilo se u utorak, 9. jula na Golom otoku kako bi se prisetilo vremena kada je tu bio logor u koji su prvi zatvorenici stigli 9. jula 1949. godine.

Među onima koji su razgledali ostatke nekadašnje kaznionice nije bilo nijednog bivšeg zatvorenika koji zbog poodmaklih godina nisu mogli da dođu.

- Danas na prste dve ruke mogu da se nabroje oni koji su preživeli Goli otok, jer su svi stariji od devedeset godina -kaže za "Novosti" Darko Bavoljak, predsednik udruženja Goli otok Ante Zemljar.

Pročitajte još - Ko je sve zainteresovan da kupi Goli otok

Na Golom otoku vreme kao da je stalo, objekti koji su bili u funkciji sve do zatvaranja su zapušteni i sav je inventar odnet.

Iako je bilo mnogo planova za obnovu Golog otoka, za sada se ništa nije dogodilo. Spore se i Lopar i Rab o vlasništvu nad ostrvom, a sudski spor traje već godinama. Zanimanje da se nešto napravi na Golom otoku pokazala je i država Hrvatska, ali se do sada nije mnogo odmaklo. Bilo je ideja da se tu izgradi i hotel koji bi ujedno bio i muzej, ali sve je na čekanju.

Po reakcijama onih koji su u utorak posetili Goli otok vidi se da zanimanje postoji i danas, a da su svi koji i sada dođu na ostrvo duboko potreseni pričama što se sve tu događalo.

Komentari (15)

vili

09.07.2019. 21:19

@stef. - Tacno, ali bi bio suvise mali da bi se mogli smjestiti svi ovi politicari (pacijenti )sa prostora bivse Yu.

savo arizona

10.07.2019. 04:19

@stef. - Mala je tortura I jos manji goli otok,da je bilo jos vise tortue I otoka nasa juga bi danas postojala.Mozete mi zamjeriti I lupati minuse a razmislite na sta mislim,znam mnogo je ljudi nevini muceno ali oni stvarni neprijatelji juge su bili na slobodu I danas vladaju nasim nazovi banana drzavama.U Jugi sam imao dovoljno a ne previse a sloboda ketanja po Jugi I po cjeloj planeti sa crvenim pasosem je velikia povlastica.A sta sad imamo.

danas razumemo goli otok

09.07.2019. 19:34

tito je bespogovorno slušao ameriku I kada je rusija htela da rasturi fnrj I da izazove sukobe na balkanu tito po savetu amerike formira goli otok I tako sprecava ruse da preko srpskih pojedinaca rasturi fnrj ali na žalost padom gvozdene zavese prvom što radsi rusija opet preko srbije uspeva da rasturi sfrj na žalost I da potpiruje sukobe od kojih živi jer rusija nema ni jedan ptoizvod nafta gas drva to ide u private džepove pojedinih rusa amerika dejtonom I kumn. sporz- zaustavlja rat ali rusij

Pera

09.07.2019. 19:57

@danas razumemo goli otok - ništa ti ne razumeš, istovario si gomile ustaško-titoističke propagande....gde ti je konstatacija da su komunisti imali u planu i programu uništenje Srba, odluke iz Drezdena 1928? gde je činjenica da su titoisti okupirali Srbiju u kojoj je živelo 82% seljačkog stanovništva, i štaka jada komunjara (par stotina), i niko nije želeo komuniste na vlasti (pobogu, bili zabranjeni, i učestvovali u ubistvu Kralja!).

Ogi

09.07.2019. 21:14

@danas razumemo goli otok - Auu, da li ti razumiješ samog sebe? Što da te nije vrućina ili nevreme streslo, nadajmo se brzom oporavku.

naranca

10.07.2019. 00:27

@danas razumemo goli otok - @pera kad su bre komunisti ucestvovali u ubistvu kralja??????Isti si ko onaj ozgo.

naranca

10.07.2019. 00:29

@danas razumemo goli otok - @pera I 1991 niko nije zele Ustase u CRO a oni pobedise!!!!

danas razumemo goli otok i jasenovac

10.07.2019. 08:39

@danas razumemo goli otok - šaka komunista je smislila jasenovac a ustaše su bila radna snaga u jasenovac su slate citave porodice pogotovu deca jer su komunisti hteli da se osiguraju kada uđu u njihove kuce vile imanja da nema naslednika da potražuju a goli je bio pozitivna stvar za to vreme da ne bi rusi od fnrj napravili kao cehoslovacku preko srpskih komunista da uđu tenkovima devedesete je opet trebao goli da spreci rusiju da radsturi sfrj kao I danas da bi srbija ušlča u eu I nato za rusofile da se srbija oslobodi

Tomasevna

09.07.2019. 20:42

Ne hotel,prvo film o uzasima Golog otoka.Ali, kako naci drugog Bondarcuka da umetnicki i verno prikaze ovu bruku komunistickog Titovog rezima?Ne bi svet poverovao scenama sta covek moze da uradi coveku.Mnogo je godina proslo u mom zivotu,malo ostalo,ali zivi u meni slika moga oca koji izdise na uzarenom golootockom suncu,na zemlji i ogromnom kamenu na grudima,a to mu je bila kazna jer je pomogao mladom drugu da povuce tragac sa gomilom kamenja.

naranca

10.07.2019. 00:35

@Tomasevna - Covek ,coveku…...Hahahahahah.Sta mislis o suvim tusevima?????I jos nesto….Mozda je cak I veci greh od ubistva LAZ !!!!!!!!!

naranca

10.07.2019. 00:33

S obzirom da je bilo najvise CG .I u svetlu danasnjih dogadjaja vidimo da je GO bio potpuno opravdan

dr.Srdja I. Bulatovic

10.07.2019. 02:40

Moj otac Ivan Bulatovic 1928. , Kolasin, CG, jedan od rijetkih prezivjelih Golootocana, proveo je u ovom gulag ,bez sudjenja ,tri godine kao dvadesetogodisnjak. Radni vijek je proveo u Sarajevu ,i docekao penziju , rat devedestetih u Sarajevu, gdje I sada zivi. Mi djeca i cijela njegova familija , ponosni smo na njegov zivot i intelektualni integritet, koji je zadrzao sve do danas. “Junastvo je vrlina kojom sebe branimo od zla drugih a čojstvom brani druge od zla u sebi”