ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

VIŠE od sedamdeset predstavnika raznih organizacija okupilo se u utorak, 9. jula na Golom otoku kako bi se prisetilo vremena kada je tu bio logor u koji su prvi zatvorenici stigli 9. jula 1949. godine.

Među onima koji su razgledali ostatke nekadašnje kaznionice nije bilo nijednog bivšeg zatvorenika koji zbog poodmaklih godina nisu mogli da dođu.

- Danas na prste dve ruke mogu da se nabroje oni koji su preživeli Goli otok, jer su svi stariji od devedeset godina -kaže za "Novosti" Darko Bavoljak, predsednik udruženja Goli otok Ante Zemljar.

Pročitajte još - Ko je sve zainteresovan da kupi Goli otok

Na Golom otoku vreme kao da je stalo, objekti koji su bili u funkciji sve do zatvaranja su zapušteni i sav je inventar odnet.

Iako je bilo mnogo planova za obnovu Golog otoka, za sada se ništa nije dogodilo. Spore se i Lopar i Rab o vlasništvu nad ostrvom, a sudski spor traje već godinama. Zanimanje da se nešto napravi na Golom otoku pokazala je i država Hrvatska, ali se do sada nije mnogo odmaklo. Bilo je ideja da se tu izgradi i hotel koji bi ujedno bio i muzej, ali sve je na čekanju.

Po reakcijama onih koji su u utorak posetili Goli otok vidi se da zanimanje postoji i danas, a da su svi koji i sada dođu na ostrvo duboko potreseni pričama što se sve tu događalo.