VIŠI sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u ovom gradu, kojom je Opšta bolnica u Bijelom Polju u obavezi da porodici pokojnog Mirsada Bošnjaka (34), iz ovog grada, na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova isplati 100.000 evra, ali i još 20.000 evra po drugom osnovu.

Pravni zastupnik porodice Bošnjak, bjelopoljski advokat Kasim Dizdarević, tražio je od Vrhovnog suda Crne Gore reviziju, zahtevajući isplatu većeg iznosa za suprugu, troje dece, roditelje i brata nesrećnog Mirsada, koji je 12. avgusta 2013. godine, posle pada na betonsku podlogu, u Opštoj bolnici u Bijelom Polju zatražio pomoć od hirurga dr Eldina Lameževića, koji mu je konstatovao povrede glave, pa je Mirsad otišao kući.

Zbog nesnosnih bolova, ponovo je Mirsad zatražio lekarsku pomoć, a kada su lekari uvideli da je situacija ozbiljna, upućen je u Klinički centar Crne Gore, gde je istog dana umro.

Za slučaj se zainteresovalo i tužilaštvo, i ubrzo, kako je stajalo u optužnici protiv dr Lameževića, koju je potvrdilo i Vrhovno državno tužilaštvo, "on prilikom pregleda nije posvetio potrebnu pažnju, kako bi na nesumnjiv način, pored povreda glave, utvrdilo postojanje povreda organa trbušne i grudne duplje, i u skladu sa nalazom doneo odluku o načinu daljeg lečenja i zbrinjavanja".

Pročitajte još: DRAMA PORODICE IZ BIJELOG POLjA: Bolnica nije mogla da obezbedi prevoz bolesne devojčice, roditelji molili za poslednji ćerkin let

- Okrivljeni je nakon spoljnog pregleda stomaka utvrdio da nema povreda u tom delu, iako je postojala povreda u vidu rascepa slezine, pa je usled nedijagnostikovane povrede i nepreduzimanja mera lečenja u cilju nadoknade izgubljene krvi, nakon transportovanja i prijema u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, kod Bošnjaka istog dana nastupila smrt - saopštilo je, posle podizanja optužnice protiv dr Lameževića, Vrhovno državno tužilaštvo.

KUĆNI PRITVOR

U OSNOVNOM državnom sudu u Bijelom Polju, dr Eldin Lamežević je bio osuđen na pola godine robije. Ustavni sud je ukinuo tu presudu, a Viši sud u Bijelom Polju je odlučio da osuđeni hirurg kaznu provede u kućnom pritvoru.