NOVI UDAR NA SPC: Amfilohiju bi da zabrane ulaz pod zidine drevnog hrama

V. Kadić - B. Dabić

petak, 05. 07. 2019. u 20:02

НОВИ УДАР НА СПЦ: Амфилохију би да забране улаз под зидине древног храма

Mitropolit Amfilohije prošle godine na Svaču / Foto Arhiva VN

Nove tenzije u Crnoj Gori dešavaju se samo nekoliko dana nakon što je vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio pismo predsedniku Đukanoviću. Lokalna vlast Ulcinja protiv skupa Mitropolije crnogorsko-primorske i vernika u Svaču

SAVEZ Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, koji čine vlast u Ulcinju, zatražio je od nadležnih državnih organa da zabrane skup u Svaču, koji je za nedelju na Ivanjdan najavila Mitropolija crnogorsko-primorska sa vernicima. Zahtevaju da se mitropolitu Amfilohiju i sveštenstvu ne dozvoli da uđu pod zidine drevnog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, u kojem je kršten Sveti Jovan Vladimir, prvi srpski svetac i nebeski zaštitnik i slava grada Bara. Svač je bio srednjovekovno utvrđenje na steni iznad Šaskog jezera, nedaleko od Ulcinja.

Pročitajte još: Đukanović: Versko pitanje rešiti bez novih podela

Pre nekoliko dana predstavnici lokalne vlasti u Ulcinju održali su sastanak i uputili saopštenje da je Svač prostor proglašen arheološkim lokalitetom, i da se na njemu izvode "intenzivni radovi" koje finansiraju državne i opštinske kulturne institucije. I ne samo to, konstatovali su da se radi o još jednom pokušaju provokacije lokalnog stanovništva od strane sveštenika Mitropolije.

U petak se saopštenjem oglasio imam Senad efendija dodajući da Albanci treba da podignu glas protiv najavljenog dolaska mitropolita Amfilohija i vernika SPC, pozivajući se na reči Steva Vučinića, sekretara kanonski nepriznate CPC, koji je poručio da za održavanje službe SPC na ruševinama crkve nema "liturgijskih ili duhovnih potreba, već je to vrsta duhovnog zločina protiv naroda".

Pročitajte još: Episkop Joanikije: Odbranićemo naše svetinje

- Hoće li nas nove generacije kriviti što nismo podigli glas protiv slovenstva i njihovih provokacija! Podignimo glas, jer će sutra biti kasno - poručio je oštro imam Senad.

Ostaci hrama Sv. Jovana Krstitelja / Foto Mitropolija CGP


Nove tenzije u Crnoj Gori dešavaju se samo nekoliko dana nakon što je vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio pismo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, obaveštavajući ga da nijedna pravoslavna crkva neće priznati "antikanonsku tvorevinu" Miraša Dedeića, koja im ne pripada. Pre tačno godinu meštani Albanci su se okupili ispred hrama SPC u Svaču, protestujući zbog dolaska mitropolita Amfilohija. Tenzije je smirila policija, pa je litugija umesto u hramu, održana pored njegovih zidina.

LIBERALI: RASPOPU ULICA

LIBERALNA partija predložila je da jedna ulica u Podgorici dobije ime raspopa Antonija Abramovića! On je bio raščinjeni sveštenik Američke pravoslavne crkve, a zatim vođa kanonski nepriznate CPC. Antonije je 1993. kao sveštenik pod zabranom činodejstva, izabran za "mitropolita" od male grupe crnogorskih suverenista. Svešteničkog čina lišen je 1994, a iz pravoslavne crkve 1995. podgorička "Pobjeda" je 13. novembra 1993. prenela saopštenje MUP Crne Gore u kome je navedeno da državni organi raspolažu dokumentacijom i svedocima o nedoličnim radnjama Abramovića. Priča se da se radilo o pedofiliji, dok je MUP ukazao i na Antonijeve veze sa obaveštajnim službama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Vera

05.07.2019. 20:14

Treba samo Milo da lupi zabranu svim satanističkim i mitomanskim i genocidnim huškačima iz SPC da uopšte uđu u evropski Montenegro.

zardjala kasika

05.07.2019. 21:16

@Vera - milo i njegova shiptarsko-ustaska-balijska banda ce nestati od srpskog maca. milogorci, crno vam se pise, nece vas spasiti ni rotsildovi.

Blagoje Jovovic

06.07.2019. 10:19

@Vera - Definitivno treba pod hitno sprovesti "modernu" istragu poturica,indeticnu Njegoševoj "istrazi",samo što sad treba "istražiti" moderne poturice,odnosno milogorce,koji svojim zulumom i terorom nad većinskim Srpskim stanovništvom u Crnoj Gori,žele da prestignu Osmanlije.Kako je rešio problem Njegoš,tako ćemo i mi.

Vera

05.07.2019. 20:16

Treba samo Milo da lupi zabranu svim satanističkim i mitomanskim i genocidnim huškačima iz SPC da uopšte uđu u evropski Montenegro.

Kažu

05.07.2019. 20:19

Zagorski mlinci su danas zaštićeni za već 23-i autohtoni hrvatski proizvod u EU!

Biblija

05.07.2019. 20:21

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Није се лако суочити са истином, да си потомак фашистичких злочинаца и психопата, који су те одгајали да размишљаш идентично њима.А Блајбург стрпљиво чека, да га напунимо коначном правдом.

05.07.2019. 21:10

@Biblija - Мрш назад под камен испод кога си испузао, гадни усташки полусвете са вашим чувеним "теоријама и тумачењима" прикладнијим Марвеловим бајкама, но реалним чињеницама.

Biblija

05.07.2019. 21:21

@Biblija - Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate, ovozemaljsko i nemojte imati ništa svoje, nego pođite, služiti Ocu Nebeskom jer vaš je posao težak ali i plata je zato vaša, velika na Nebesima pa ako vam i kamenčić uđe u sandalu i nju izujte i hodajte bosi i na svom putu, ustrajte i ne posustajte...zato se sveštenici ne trebaju ženiti i imati ništa svoje nego da samo služe Bogu a ne da se bogate i kite sa zlatom i da huškaju na ratove i genocide od Adama i Eve pa do Velike i Nebeske srbije

Mirko

05.07.2019. 21:59

@Biblija - To vi kažete. A ja ću vama: Pravoslavlje se proganja na svake moguće načine od katoličke pedofilske crkve. Ponosan sam ja na moju crkvu jer je čista i umno i materijalno. Nemam da se stidim za jadnike spaljene na lomači, nemam da se stidim milionima pobijenim indoamerikancima u ime vatikana niti imam da se stidim jadne seksualno zlostavljane dece od katoličkih popova koji pripovedaju dobro a rade samo zlo. Jadan taj vaš sv Petar. Nije vas on takve zamišljao.

Mili

05.07.2019. 22:16

@Biblija - Mirko!!! Papa je naslednik sv. Petra jer je taj Petar u Rimu a ne u Konstantinopolisu ili Moskviu stvorio svoju crkvu kako mu je i Isus rekao sa svojom žrtvom i životom tako da je na kraju Rimsko carstvo priznalo hrišćanstvo i uzelo njega za primer i temelj a Papa njegov naslednik i zato nikada Rim neće biti nadvladan ko šta je Konstantinopolis kako je i Isus rekao.

EvGenije

05.07.2019. 22:55

@Biblija - Sveti Petar, jel' to onaj što se odrekao Isusa tri puta za jednu noć? Stvarno čvrsta stena. Uvek sam mislio da su ove Isusove reči bile ironično-sarkastične.

Mile

05.07.2019. 21:17

@Ateista - Pa da se nije desio raskol u 11veku a posebno da se nije desio sv. Sava ti bi sada bio Hrvat i katolik i ćiveo bi ili u Kraljevini Hrvatskoj ili samo Hrvatskoj?

Срб- Брчко

05.07.2019. 23:57

@Ateista - Колико ја знам, а знам прилично доста, за вријеме раскола је била само једна Хришћанска црква, а то је Православна црква! Како би онда могао бити хрват и католик да није било раскола 1054год?! Мислим да је управо обрнуто и ти би био Србин-Православац!

Blagoje Jovovic

05.07.2019. 20:22

Skoro je neverovatno da u 21 veku,šačica poganih milogorskih izroda zajedno sa šiptarskim ekstremistima i poturicama,na najstrasnije nacine maltretira vecinsko Srpsko stanovnistvo na prostoru Crne Gore,zabranjujuci im pravo na veroispovest .Drzava Srbija mora pod hitno da reaguje i zastiti svoj narod u Crnoj Gori,koji tripi nevidjen teror od strane vladajuceg Milovog DPS. Svim clanovima monstruoznog DPS treba momentalno zabraniti ulazak u Srbiju,a imovinu koju posedu u Srbiji trajno zaplenitii.

Pamet

05.07.2019. 21:14

@Blagoje Jovovic - Srbija ima skromni državni IQ – (90), pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, sprovedenog u 203 države... B92.rs Istraživanje svetske inteligencije: "Srbija ima skromni IQ"

zardjala kasika

05.07.2019. 22:06

@Blagoje Jovovic - Zahvaljujuci crvatima, shiptardima i poturicama koji obaraju prosek u svakoj drzavi u kojoj zive.

Kraljica Balkana

05.07.2019. 20:25

Danas u Karlovcu će Kolinda otvoriti najveći i najlepši vojni muzej u ovom delu Evrope muzej Domovinsokog rata!

Čika Velja

05.07.2019. 20:48

Lale zagorske mlince zovu moča od starog 'leba,pa taj jad zadrzite i ponosite se!!!

Čika Velja

05.07.2019. 20:49

Uf...Turci i Arnauti ne daju pravoslavnim hriscanima da udju u svoj hram??? I budali jasno kud ovo ide?!

Анти Антифа

05.07.2019. 21:01

Католичанство и ислам су продукти међународног јеврејства. То је историјски доказано.

Australija Cg

05.07.2019. 21:12

Pozivam prijedsednika Crne Gore da otvore dislikes da se vidi koji Popovica su uradili za UDBU ,SDB .bas kao sto je ucenjena u Bugarskoj .

Maja

05.07.2019. 21:32

Braco Srbi nek nam je srecan Ivandan i pokazimo svetu Srpsko jedinstvo,pokazimo Milu gde mu je mesto. Sa verom u boga za Kralja i otadzbinu.

Mili

05.07.2019. 22:18

@Maja - Ma samo da se zarati da ti braća crnogorska pokažu gde ti je mesto ko i hrvati 95g?

Шатор

05.07.2019. 23:03

Ниси ти Улцињани, ти си Шиптара са дна каце, гдје ћеш и да се вратиш, уз Божију помоћ.

Šumadinac BRE

05.07.2019. 23:22

Albanci bi da povuku crtu ....koji deo Crne Gore pretenduju... Nova otimacina na pomolu... Da vidimo crnogorce hoce li cutke predati svoje zemlje Velikoj Albaniji

nadnacionalni ateista

05.07.2019. 23:58

Mitropolit Amfilohije je budući Patrijarh CPC. Džabe se obadaš Mirašu!