Kotor i Durmitor ostaju na listi UNESKO

Tanjug

petak, 05. 07. 2019. u 23:07

Котор и Дурмитор остају на листи УНЕСКО

Durmitor, Crno jezero / Depositphoto

Odluku je, kako je saopšteno, doneo UNESKO-ov Komitet za svetsku baštinu
Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, te Nacionalni park Durmitor ostaju na listi svetske kulturne baštine u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Odluku je, kako je saopšteno, doneo UNESKO-ov Komitet za svetsku baštinu.

Ona se odnosi na dva mesta svetske baštine u Crnoj Gori - Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor.

PROČITAJTE JOŠ -U muzeju na Cetinju ne fali na hiljade, već 130 eksponata

Iz Ministarstva kulture navode da odluka koja se odnosi na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora predstavlja jednu od najafirmativnijih odluka Komiteta koje se odnosi na područje Kotora, preneo je portal RTCG.

"A posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svetske baštine u opasnosti, na kojoj je sve do tada bilo zbog posledica razornog zemljotresa iz 1979. godine. Ipak, od tog trenutka počinju i upozorenja Komiteta povodom opasnosti od nagle i nekontrolisane urbanizacije i turističkog pritiska, koji preti očuvanju izuzetnih univerzalnih vrednosti koje su osnov upisa na Listu svetske baštine", navodi se u saopštenju.

Odluke Komiteta su, kako se podseća, bivale sve oštrije, do Odluke iz Istanbula 2016. godine, nakon čega je napravljen niz konsultacija sa UNESCO, koje su rezultirale usvajanjem Akcionog plana za postizanje ove oluke Vlade Crne Gore.

Na Komitetu u Bakuu učestvuje generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESKO, Milica Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije