NAKON što je sredinom juna ilegalno prebegao iz Srbije, jer su mu, kako je tvrdio, pretile određene strukture, svedok saradnik tužilaštva u slučaju "državni udar", od ponedeljka je bezbedan iza zidina spuškog zatvora. Saša Sinđelić tu je završio nakon što je crnogorska policija postupila po poternici Hrvatske, koja ga traži zbog ubistva hrvatskog farmera Mirka Fotesa i krađe njegovog traktora 2002. godine.

- Sinđelić je lišen slobode na osnovu međunarodne poternice Interpola Zagreb, koja je raspisana radi izdržavanja kazne zatvora po pravosnažnoj presudi u trajanju od 21 godinu, na koju je osuđen zbog krivičnog dela ubistvo i krivičnog dela teška krađa, počinjenih na teritoriji Republike Hrvatske - saopšteno je iz policije.


PROČITAJTE JOŠ: Saši Sinđeliću određen ekstradicioni pritvor

Nakon hapšenja, svedoku je određen ekstradicioni pritvor. To je, za Novosti, kazala Aida Muzurović, savetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda.

- Nakon što je lišen slobode po poternici Interpola Republike Hrvatske, S. S. je priveden sudiji za istragu, radi saslušanja. Nakon što je sudija za istragu ovog suda saslušao okrivljenog odredio mu je ekstradicioni pritvor. Pritvor po ovom rešenju može trajati šest meseci, s tim što postoji mogućnost da mu se na obrazložen predlog države produži za još dva meseca. Protiv rešenja sudije za istragu može se izjaviti žalba vanraspravnom krivičnom veću ovog suda - dodala je ona.

Slučajno ili ne, ali baš u ponedeljak Sinđelić, kako nam je to zvanično saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podneo je zahtev za politički azil u Crnoj Gori.

- Ovaj zahtev će se procesuirati u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca. Takođe, isti će biti i okončan u skladu sa rokovima propisanim pomenutim zakonom - saopšteno nam je iz MUP.

Saša Sinđelić

A taj rok je 21 mesec. Da će tražiti azil najavljeno je još sredinom prošlog meseca, a sve zbog pretnji iz Srbije, nakon njegovog svedočenja u procesu veka u Crnoj Gori.


PROČITAJTE JOŠ: Saša Sinđelić: Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića

- Preko staza i bogaza, mimo graničnih prelaza, stigao u CG i bežao u CG i da je to tako, videlo se na njegovim nogama i telu, i saopštio graničnim organima odnosno MUP, koji se nalazi u Rožajama da traži politički azil. Naglasio je da je u ozbiljnom progonu određenih struktura, koje se nalaze u Srbiji, isključivo zbog toga što je svedočio pred sudom u CG - kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dan nakon što je Sinđelić prebegao iz Srbije.


SVEDOČENjE

NA osnovu Sinđelićevog svedočenja i drugih dokaza, optuženi u slučaju "državni udar" dobili su skoro 70 godina zatvora, a lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević po pet godina.