VRHOVNI državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da proveri da li u porukama, koje su putem društvenih mreža upućene predsedniku i generalnom sekretaru Demokratske Crne Gore, Aleksi Bečiću i Borisu Bogdanoviću, ima elemenata krivičnog dela, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Poruke putem društvenih mreža predsedniku i generalnom sekretaru Demokratske Crne Gore uputio je državljanin Srbije Nemanja Ristić, koji je osuđen na sedam godina zatvora, u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora.


PROČITAJTE JOŠ: ZAPLENA DROGE U SAD VREDNE MILIJARDU DOLARA: Potraga za još dvojicom Kotorana

Za njim su crnogorski nadležni organi raspisali poternicu, ali je Srbija odlučila da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Crnoj Gori, zbog čega mu se sudilo i presudilo u odsustvu.

Da su se Bečić i Bogdanović "opet našli na meti napada ljudi iz kriminalnih struktura", medijima je saopštio portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

PROČITAJTE JOŠ: CG: Od sutra prekid radova na glavnim putevima

On je kazao da je srpski državljanin Nemanja Ristić, osuđivano lice, poznato javnosti kao višestruki počinilac teških krivičnih dela, izneo putem društvenih mreža više poruka pretećeg i uvredljivog sadržaja.

- Rečima "što ne crkoste tamo u američkoj ambasadi paščadi" i "što nisi umro tamo narko-dileru", Ristić je komentarisao aktivnosti predsednika i generalnog sekretara Demokrata - izjavio je Rovčanin.

Aleksa Bečić

Po njegovom sudu, imajući u vidu da poruke tog sadržaja dolaze od veoma opasnog lica, moraju se uzeti kao veoma ozbiljne.

- Ristićev kriminalni dosije ukazuje na to da nije bezopasna osoba, još kao dvadesetogodišnjak bio je istaknuti član zloglasnog "voždovačkog klana", na čijem čelu je tada bio Goran Vuković, zvani Majmun. Mediji u Srbiji svojevremeno su preneli informaciju da je Ristić počinio ubistvo 1994. godine tokom obračuna sa pripadnicima "zvezdarskog klana" Sredojem Šljukićem Šljukom i Srđanom Adžemovićem, kada je u međusobnoj pucnjavi ubijena dvadesetogodišnja Tatjana Nikolić. Ristić je iz zatvora izašao 2012. i odmah je postao član ekstremnih desničarskih organizacija u Srbiji. Pored kazne za ubistvo, Ristić je tokom poslednje četiri godine optužen nekoliko puta i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti - navodi Rovčanin.


 Nemanja Ristić



POZNAT PO NAPADIMA

NIKOLA Rovčanin ističe i da je Nemanja Ristić poznat javnosti i zbog ugrožavanja sigurnosti bivšeg ambasadora SAD Majkla Kirbija i glavne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac, zbog čega je uhapšen i odveden u pritvor.

- Takođe, Ristić je pretio i direktoru Fonda B92 i predsedniku Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Veranu Matiću, pa je poslat i na obavezno psihijatrijsko lečenje - dodaje Rovčanin.