Uzeli kose u zoru

M. SEKULOVIĆ

ponedeljak, 01. 07. 2019. u 06:52

Узели косе у зору

Foto Mojkovac travel

Oko 200 kosaca iz raznih krajeva pokazalo umeće na mojkovačkoj poljani. Na manifestaciji i učesnici i iz Srbije i RS

U SUBOTU, "od devet zora" na mestu nekadašnjeg opasnog jalovišta u Mojkovcu, na više od 20 hektara površine, "zujalo"je kao u košnici. Sa svih strana Crne Gore, ali i Srbije i Republike Srpske, bez obzira na "politička zagrejavanja", koja ne dotiču previše ozbiljan svet, pristizale su "čete" sa kosama u rukama.

Vrlo brzo, negde, oko sedam sati, počeli su da "rade" čekić, nakovanj i brus, a potom je trava počela da pada pred koscima, koje je predvodio kosbaša, najstariji kosač na mobi, Rade Vučinić (93) iz obližnje Gostilovine.

- Prošle godine oboren je rekord po broju kosaca na jednom mestu. Nikada se pre nije dogodilo da se na jednoj livadi okupi 230 kosaca što je uspelo Mojkovčanima, što je za ponos i gradu i državi. Time smo pokazali da znamo da čuvamo tradiciju. Evo, kosimo i ove, a i narednih godina ćemo zajedno - kazao je predsednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, koji je sa kosom u rukama poveo kosače.

Pročitajte još: Otkos za ponos Mojkovčana

Dok se Mojkovačkom poljanom širio opijajući miris tek pokošene trave, služila šljivovica i ledeno pivo, a iz kuhinje širio miris pasulja u kotlovima i raznih pita koje su vredne domaćice posle savijanja stavljale u rerne šporeta "na drva", među kosače je stigao "najpoznatiji" Mojkovčanin u državi, premijer Duško Marković. Porazgovarao je sa najstarijima, prihvatio se kose i tu, nedaleko od rodne kuće, pokazao da nije zaboravio u mladosti naučenu veštinu. Potom je nastavio ka Bijelom Polju, na partijsku konferenciju, a kosidba je nastavljena.

ORGANIZATORI

DANAS će pokošena i prosušena trava biti balirana i podeljena stočarima iz mojkovačke opštine. Lepu manifestaciju su organizovali DOO "Komunalne usluge - Gradac" Mojkovac, Opština Mojkovac i Turistička organizacija Mojkovac.