KRAJ političke krize u Kotoru, gradu Uneska, ne nazire se. Nakon što je nova skupštinska većina otpečatila službeni ulaz Skupštine opštine u palati Bizanti, gradonačelnik Vladimir Jokić podneo je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv aktera ove akcije. Kao razlog za ovakvu odluku Jokić je naveo zaštitu ustavno-pravnog poretka države Crne Gore, prava i na zakonu zasnovanih pravnih interesa lokalnog stanovništva, kao i sprečavanje daljeg činjenja krivičnih dela.

- Ovo je do sada neviđena hajdučija i nasilje kojim kotorski DPS i Bruna Lončarević, bivša odbornica SDP-a, hoće da na silu preuzmu vlast. Hajdučija u vidu obijanja prostorija i skidanja pečata, koju je učinila grupa ljudi, nije im i prva. Tragično je što su u svemu učestvovali direktori javnih ustanova - Neđeljko Moškov (Resursni centar za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović") i Srđan Dragomanović (Dom starih Grabovac Risan), kome se sudi zbog poziva na linč - kazao je Jokić.

Druga strana smatra da je sve urađeno zakonito.

- Višestranačka komisija otpečatila je ulaz lokalnog parlamenta - potvrdio je Željko Avramović, koji je samo dan ranije, u ovdašnjem hotelu "Vardar", izabran za vršioca dužnosti predsednika SO Kotor. - Na ovaj način stvorili su se uslovi da Skupština od ponedeljka normalno funkcioniše.

Sa zvaničnog naloga Opštine Kotor na "Tviteru" obratili su se Vladi Crne Gore, pozivajući je da "baci pogled" na dešavanja u gradu.

Pročitajte još: Lider Demokrata Aleksa Bečić: Sprečite "pajser" demokratiju

- Uvažena Vlado, u Kotoru sve po starom. Lepo vreme. Pajserima se obija Skupština i napada ustavno-pravni poredak. Kafane pune, ima i odbornika. Ko zna kakve odluke stižu sutra. Ako stignete, bacite pogled, da prekinemo ovo. More je toplo. Lep pozdrav sa Primorja - stoji u objavi.


Vrata Skupštine opštine Kotor zapečatila je predsednica kotorskog parlamenta Dragica Perović (koja je u međuvremenu smenjena), po nalogu predsednika Opštine Vladimira Jokića. Promenjene su brave i na taj način je onemogućen ulazak odbornika, ali i zaposlenih u stručnim službama SO.

ODGOVORNA LOKALNA VLAST

MINISTARSTVO javne uprave saopštilo je da je za političku krizu u Kotoru odgovorna lokalna vlast, koja je imala većinu u opštinskom parlamentu, "a koja je eskalirala ovih dana grubim kršenjem zakona od strane predsednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović i predsednika Opštine Vladimira Jokića, kao i nepoštovanjem roka koji je Vlada odredila za uspostavljanje normalnog funkcionisanja SO Kotor".