ZAKON o bezbednosti saobraćaja, čiji je predlog izmena i dopuna usvojila Vlada, propisuje da vozaču kod kojeg se prilikom testiranja utvrdi da ima dva i više promila alkohola u krvi ili ukoliko je pod dejstvom narkotika sledi zatvorska kazna do 60 dana. Ista kazna je i u slučaju prekoračenja brzine kroz naseljeno mesto od 70 kilometara na sat, odnosnno van naselja ako prekorači 90 kilometara na čas.

- Sankcionisani će biti i vozači koji uprkos izrečenoj meri zabrane upravljaju vozilom. Takođe i oni koji odbiju test na alkohol ili se ne zaustave na znak policijskog službenika - pojasnio je Dragan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dodao je da u velikom broju slučajeva vozači koji su pod uticajem aklohola odbiju da se zaustave na znak policajca, odnosno ako to i učine, odbiju da odrade alko-test.

Novina u zakonu je i upotreba zimskih guma. Tako će, prema novom aktu, sva putnička i teretna vozila od 15. novembra do 1. aprila u zimskim uslovima, odnosno kada je na putu sneg, led ili poledica, morati da imaju sve četiri zimske gume, čija minimalna dubina šare mora biti četiri milimetra.

Pročitajte još - Crna Gora: Automobil sleteo niz liticu u more, poginula žena

- To znači da neće moći voziti sa letnjim gumama i lancima na putu gde ima snega. Na ovaj način izašli smo u susret građanima koji žive na Primorju i u Podgorici, gde je pojava snega, leda i poledice prava retkost - pojasnio je Pejanović.

Skraćen je i rok važenja vozačkih dozvola, pa će, prema važećem zakonu, one za kategorije C, D i E važiti pet umesto deset godina.

- Prema postojećem zakonu, vozaču je vozačka dozvola mogla biti oduzeta na licu mesta. U novom, ta odredba se briše, jer se u praksi pokazalo da je to potpuno obesmišljeno. Vozači često odbijaju da pokažu dozvolu pravdajući se da su je zaboravili. To znači da u novom zakonskom rešenju nema fizičkog oduzimanja vozačke dozvole, već će se ograničavanje prava na upravljanje vozilom evidentirati, a vozaču dostaviti rešenje o zabrani vožnje - naveo je državni sekretar MUP-a.

Novitet u predloženom zakonu je i rad licenciranih auto-škola, ali i način polaganja vozačkog ispita.

- Propisuju se dodatni uslovi koje škole za obuku vozača moraju da ispune, a odnose se na automobile na kojima se kandidati obučavaju. Sada će postajati licence, a kontrola će biti poverena Ministarstvu prosvete - istakao je Pejanović.

I tehnička ispravnost vozila biće češće proveravana, i to ne samo kod registracije vozila, već i na putevima, i naročito teretnih vozila, stoji u inoviranom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

Pročitajte još - Brza vožnja ubila dvojicu mladića

DOZVOLE ZA STARIJE OD 67

U ZAVISNOSTI od lekarskog uverenja, vozačka dozvola za osobe starije od 67 godina važi najduže tri godine. Analizom saobraćajnih nezgoda došlo se do zaključka o velikom učešću osoba starijih od 65 godina, kao i velikom broju nastradalih te starosne dobi u saobraćajnim nesrećama. Zato smo, u cilju kontrole njihovog psihofizičkog zdravlja, granicu pomerili sa 70 na 67 godina - rekao je Pejanović.