DF: Nejasna mišljenja Venecijanske komisije

M. S.

četvrtak, 27. 06. 2019. u 15:11

ДФ: Нејасна мишљења Венецијанске комисије
Demokratski front o stavu Venecijanske komisije o nacrtu crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti
MIŠLjENjE koje je Venecijanska komisija dala povodom nacrta Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, može se tumačiti kao želja pojedinih struktura da se rešavanje spornih pitanja u vezi sa verskim zajednicama preda u ruke sudstva i tužilaštva Crne Gore, npr. nekog Milivoja Katnića ili neke Suzane Mugoše, saopštio je u četvrtak Demokratski front, koji tvrdi da ''o smernicama Venecijanske komisije ima različitih mišljenja i tumačenja''.

- Međutim kada se stvari dovedu pred zarobljeno sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori, sve će se dešavati u skladu sa mišljenjem i tumačenjem predsednika DPS Mila Đukanovića, a njegove stavove smo već u nekoliko navrata imali prilike da čujemo. Zato su odredbe u nacrtu široke i nejasne a takvo i je i mišljenje Venecijanske komisije o njima. Nas iz DF to ne čudi, kada se zna ko su članovi komisije iz Crne Gore. Nema razloga da sumnjamo da su i ostali članovi izabrani sličnim kriterijumom. Kada je nečije mišljenje „ni tamo ni ovamo“, ono je obično podrška onome ko ima cilj da golom silom sprovodi svoje namjre. U ovom slučaju takvo mišljenje predstavlja podršku režimu u Crnoj Gori koji u svojim rukama ima prinudni državni aparat koji sada treba zloupotrebiti protiv Pravoslavne crkve, kažu iz DF i podsećaju na dva različita stava Venecijske komisije uoči održavanja referenduma o državnopravnom statusu Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ - VASELjENSKI PATRIJARH PORUČIO ĐUKANOVIĆU: Priznajemo samo mitropolita Amfilohija (FOTO)

- Prvo su 2001. godine zaključili da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji imaju pravo glasa na referendumu a potom 2005. godine, na način opisan u ovih dana objavljenim transkriptima razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske vođenih te godine, ''podmazivanjem'' članova komisije sa tri miliona dolara, promenili taj stav i ukinuli pravo za 267.000 naših sunarodnika koji su živeli u Srbiji. Tako je njima oduzeto pravo da se izjasne o budućnosti Crne Gore za razliku od Albanaca, Bošnjaka i Crnogoraca koji su živeli u zemljama EU i SAD i koje je režim masovno doveo da glasaju na referendumu, jasni su iz DF.

- Međutim, nezavisno od takve prakse i mogućnosti različitog tumačenja pravoslavni narod u Crnoj Gori je na Trojčindanskom saboru pred Hramom Hristovog vaskrsenja pokazao da će imati čime da odgovori na namere vlasti da našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima njene hramove i pastvu. Najbolju podršku tome je dao Vaseljenski patrijarh Vatrolomej koji je jasno i precizno objasnio ko je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a ko to nikada i ni pod kojim uslovima ne može biti, kažu iz DF, najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije