CRNA Gora obnovila je nezavisnost "mudrom odlukom građana sa olovkom u ruci", te nema elemenata koji bi mogli da izmene sliku rezultata referenduma na kojem je nezavisnost izglasana, poručio je predsednik vlade Duško Marković, odgovarajući na optužbe poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića da je otcepljenje od Srbije kupljeno korupcijom i podmićivanjem.

Naime, Knežević je na premijerskom satu, održanom u sredu, Markovića pitao kako komentariše direktni inostrani uticaj na postupak i ishod referenduma za otcepljenje Crne Gore od Srbije, koji je, kako je naveo, potvrđen objavljenim transkriptom razgovora iz 2005. godine, između tadašnjeg ambasadora u Moskvi Milana Roćena i ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Pročitajte još - NEVEROVATNA PORUKA PREMIJERA CRNE GORE: Ne može o Zakonu o veroispovesti govoriti crkva koja je protiv NATO i EU

- Objavljivanjem razgovora, nedvosmisleno je dokazano da je takozvana crnogorska nezavisnost, kojom se toliko hvalite, izdejstvovana klasičnim mitom, korupcijom i krađom. Dokazano je i da ste služili interesima nekoliko država, i da ste preklinjali Olega Deripasku da vam pomogne u potkupljivanju članova Kontakt grupe i Venecijanske komisije kako biste stvorili privatnu državu - poručio je Knežević premijeru, dodajući da se nakon objavljenog razgovora dovodi u pitanje crnogorska nezavisnost.

Pročitajte još -PREKO RUSKOG TAJKUNA LOBIRALI KOD AMERIKANACA: Tajni razgovori Roćena i Deripaske za otcepljenje Crne Gore (AUDIO/VIDEO)

S druge strane, premijer Marković negirao je optužbe poslanika DF, navodeći da je nezavisnost stečena časno i pošteno, te da je to bio istorijski iskorak za Crnu Goru.

- Trinaest godina je od sticanja nezavisnosti. Neumorno kreiranje novih afera ukazuje na to da su vaše politike zarobljene u idejama iz prošlog veka. Crnogorska nezavisnost je večna, isto kao što je večna Crna Gora, sviđalo se to nekome ili ne - rekao je Marković, dodajući da nema nikakvih elemenata koji bi obnovili sumnju u referendumski rezultat.

- Težak put smo prešli da bismo dozvolili nekom da nam otme državu. Podrivanje nezavisnosti neće vam proći. Vraćanje Crne Gore pod tuđe skute se više neće ponoviti. Odluke u vezi sa Crnom Gorom donosiće se u Crnoj Gori - poručio je premijer.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, pitao je premijera šta Vlada planira da uradi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobodi medija, ističući da je i Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku, taj problem istakla kao jedan od najzabrinjavajućih. Krivokapić je u svom izlaganju naglasio da Crna Gora postaje zemlja koja je u svetu prepoznata po kriminalu, te da je za bolju reputaciju neophodna politička volja, ali da je sve u rukama Vlade.

- Svi u SAD sada znaju za Crnu Goru, zahvaljujući desetorici crnogorskih pomoraca koji su uhapšeni u Filadelfiji, gde je zaplenjena rekordna količina droge u istoriji te države - kazao je Krivokapić.

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE

MARKOVIĆ tvrdi da izveštaj EK nije negativan, da se u procesu pregovora sa Evropskom unijom ne stagnira, kao i da je Crna Gora predvodnica u evropskim integracijama.

- Namera izveštaja nije da je negativan ili pozitivan, on skenira stanje i daje preporuke. Jedino sa čime se ne slažem u izveštaju je ocena o svuda rasprostranjenoj korupciji. Odgovorno tvrdim da to nije precizna ocena. Uveren sam da ćemo to uspeti da pokažemo našim evropskim partnerima - kazao je Marković.