SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Premijer Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev, u sredu je na početku sednice Sobranja objavio da delimično povlači prethodno dostavljeni predlog za izbor novih članova kabineta u rekonstruisanoj Vladi u kojoj bi on preuzeo i rukovođenje resorom finansija.

On je rekao da uprkos činjenici da je Ustavom i Zakonom o Vladi, dozvoljeno premijeru da bude i minister, ipak, u dilemama koje su tim povodom otvorile, povlači predlog Sobranju.

– No, definitivno posle onoga što je istakla opozicija i Antikorupcijska komisija, dao sam nalog kabinetu da pusti tekst za povlačenje predloga o mom naznačivanju za ministra na toj funkciji, rekao je Zaev.

PROČITAJTE JOŠ - Zoran Zaev preuzima i resor finansija

Time, međutim, Zaev istovremeno nije povukao predlog za razrešenje dosadašnjeg ministra finansija Dragana Tevdovskog. Zaev neće biti novi ministar finansija, ali će privremeno, „saglasno ovlašćenjima“, do izbora novog čuvara državne kase, ipak lično rukovoditi tim resorom.

Antikorupcijska komisija je prethodno obavestila Sobranje da je predlog premiejera Zaeva da istovremeno bude i ministar finansija suprotan Zakonu za sprečavanje korupcije i sukob interesa, jer su, saglasno zakonu, te dve funkcije nespojive. Upozoreno je da ukoliko predlog „prođe“ u Sobranju, Agencija će biti prinuđena da „preduzme konkretne mere, soglasno zakonskim nadležnostima“..