NEIZVESNA SUDBINA 800 UMETNIČKIH DELA: Idu li slike gradu ili novom vlasniku?

V. VUJNOVIĆ

sreda, 26. 06. 2019. u 17:41

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА 800 УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА: Иду ли слике граду или новом власнику?

Galerija instituta

Neizvesna sudbina 800 umetničkih dela posle privatizacije instituta u Igalu. Komisija popisala predmete. Vrednost umetnina oko 300.000 evra

OTKADA se u Herceg Novom govori o privatizaciji Instituta "Dr Simo Milošević" traje i dilema šta sa umetničkim delima iz bogate kolekcije ove ustanove u kojoj se tokom minulih sedam decenija sabralo više od 800 uglavnom slika, ali i drugih umetničkih predmeta, čija je vrednost procenjena na oko 300.000 evra. Sve umetnine nedavno je popisala stručna komisija istoričara umetnosti u kojoj su radili Aleksandar Saša Čilikov, Nataša Đurović i Nenad Šoškić. Sačinjen je i katalog koji uz fotografiju sadrži ime autora, tehniku rada, dimenzije, mesto gde se nalazi i finansijsku procenu vrednosti.

U zbirci su dela nekih od najznačajnijih autora regiona: Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Voja Tatara, Luke Berberovića, Naoda Zorića, Anke Burić, Janoša Mesaroša, Milića od Mačve, Ljubomira Popadića, Mihaila Pavlovića, Miša Vemića, Veska Gagovića, Smaila Bostandžića, Gligora Čemerskog, Marka Musovića, Danice Basta, Ljubomira Popadića, Kemala Ramujkića, Pera Nikčevića ali i znamenitih Novljana Luke Tomanovića, Đorđa Bata Pravilovića...

Umetnički fundus Instituta stvaran je uglavnom tako što su autori poklanjali svoja dela, posebno od 2003. godine kada je otvorena SPA galerija Instituta u kojoj su organizovane brojne likovne kolonije i više od 100 izložbi.

Pojedina dela su kupovana. Tako je jedan od nekadašnjih direktora Instituta dr Branimir Radojičić otkupio portret dr Sima Miloševića, rad Jovana Bijelića, i to u vreme kada u Institutu nije bilo nijedne slike ovog humaniste čije ime Institut nosi.

To ulje na platnu plaćeno je 600 nemačkih maraka. Danas je njegova vrednost desetostruko veća. Radojičić je Institutu poklonio i skulpturu Sime Miloševića koju je dobio na poklon od njegove porodice koja je živela u Kamenarima.

Pročitajte još - Institut namerno urušavali

Više godina staru inicijativu o tome da Institut i Opština zajednički formiraju NVO "Banja Igalo", koja bi sačuvala ovaj značajan fond umetnina, aktuelizovala je od skoro privatizacija koja je u toku, ali i nedavno organizovana izložba povodom 70 godina od osnivanja Instituta "Dr Simo Milošević", koja je priređena u gradskoj Galeriji "Josip Bepo Benković".

Lepa ideja o osnivanju NVO "Banja Igalo" nije realizovana, a zamisao je bila da sva umetnička dela ostanu izložena u objektima Instituta, sve dok to novi vlasnik želi. Ukoliko on za njih nije zainteresovan ili ne odgovaraju njegovoj koncepciji uređenja enterijera, brigu oko čuvanja i izlaganja preuzela bi hercegnovska opština, odnosno, JU Muzej "Mirko Komnenović" i Galerija "Josip Bepo Benković".

Skupština opštine Herceg Novi, kao jedan od osnivača, nije se nikada izjasnila o formiranju ove NVO premda nadležni kažu da je inicijativa hvale vredna i da su spremni da je prihvate. Kažu i da zvanično inicijativu nisu dobili.

Pročitajte još - CG: Privatizacija ostala na - planu

PRAKSA NARUKU NOVIM GAZDAMA

NVO "Banja Igalo" u nameri da sačuva umetnički fond Instituta ne ide naruku dosadašnja praksa u sličnim situacijama u Crnoj Gori. Sve hotelske kuće su nakon privatizacije novim vlasnicima "predavale" i sva umetnička dela iz tih objekata. Osim toga, nakon pregovora Vlade i konzorcijuma kojeg čine češka kompanija "Filbert" i kompanija "Vile Oliva", biznismena Žarka Rakčevića, o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta, biće formiran novi odbor direktora, a on može poništiti odluku o osnivanju NVO "Banja Igalo" pa i odluku koja bi bila doneta o čuvanju vrednih umetnina koje su vlasništvo Instituta.