EPISKOP budimljansko-nikšićki, gospodin Joanikije, besedeći na Vidovdanskim večerima u Zatonu kod Bijelog Polja, pred crkvom Svetog Jovana Krstitelja i Preteče kazao je da "takvu pošast, kakva je danas u Crnoj Gori nismo doživeli ni od jednog neprijatelja u istoriji, jer nijedan neprijatelj nije oduzimao naše svetinje".

Pročitajte još: Episkop Joanikije: Ne podstičemo podele, branićemo hramove

- Bilo je rušenja svetinja i stradanja, ali nijedna okupatorska vlast nije preknjižila naše svetinje na bilo koju državu, nego su bile i ostale Božji domovi. Ono što je bilo ostaje i niko nije htio sebi da prisvoji. U ovom vremenu imamo taj grdni naum, da ono što je božije, Bogu posvećeno i što je crkveno i sveto, da neka vlast, i to ateistička vlast i partijska pamet, sa svim svojim ograničenjima i fanatizmom hoće da preuzme i da raspolažu kako oni znaju da raspolažu, besedio je episkop Joanikije, koji je odgovorio na "brigu vlasti o zaštiti kulturnih dobara u Crnoj Gori".

Pročitajte još: Mitropolija: Crkvena imovina u Crnoj Gori nije bila državna do 1918.

- Bilo bi bolje da narodu daju odgovor na pitanje šta je sa pokradenim kulturnim blagom iz cetinjskih muzeja, ko ih je opljačkao i gde je završilo. Nestalo je više od 2.000 kulturnih dobara. Naša vlast ćuti kao zalivena i nije dala odgovor šta je bilo sa tim kulturnim dobrima. Šta je bilo sa tim kulturnim dobrom, ko ih je popljačkao i gde su završila, postavio je episkop Joanikije crnogorskim vlastima.