UČENICI OŠ "Vuk Karadžić" iz Berana, Miro Marjanović i Milo Šekularac, sa nastavnikom informatike Milunom Čukićem, predstavili su u kabinetu premijera Duška Markovića projekat "Automatizovani plastenik kojim upravlja mikroračunar mikro:bit" nastao u prvoj fazi projekta "Škole za 21. vek". Tom prilikom oni su saopštili da im je bila želja da pomognu poljoprivrednicima i pojasnili da uz pomoć računara unutar plastenika mere svetlost, vlažnost kao i temperaturu i da se u odnosu na to, po automatizmu, u plasteniku otvaraju ili zatvaraju prozori, uključuje ili isključuje voda ili svetlo.

- Vlada Crne Gore će nastojati da obezbedi bolje uslove talentovanim učenicima i njihovim nastavnicima da razvijaju kreativnost i inovativne ideje pretoče u dela, kao i da sistem obrazovanja bude kompatibilan sa potrebama ekonomije 21. veka - kazao je predsednik Vlade Duško Marković na prezentaciji projekta učenika iz Berana.

Pročitajte još - Plastenici i njiva miliji od kancelarije

Tom prilikom je razgovarano o projektu Britanskog saveta "Škola za 21. vek" u okviru kojeg će svim osnovnim školama u Crnoj Gori biti donirano 4.000 mikroračunara uz pomoć kojih se uči programiranje, ali i razvoj kritičkog mišljenja i rešavanje problema i podstiče kreativnost. Projekat je regionalnog karaktera, obuhvata šest država Zapadnog Balkana i vredan je 10 miliona funti.

OBRAZOVANjE U SKLADU S RAZVOJEM

- NEMA napretka i perspektive ukoliko sistem obrazovanja ne upodobimo sa potrebama razvoja. Moramo dati priliku talentovanima da doprinose razvoju zemlje i pomognu da našu ekonomiju transformišemo ka digitalnoj ekonomiji 21. veka - kazao je Marković, koji je zahvalio britanskoj vladi na podršci kroz ovaj i brojne druge projekte i ocenio da je to potvrda partnerstva i prijateljstva dve države.