ULCINj - Solana Bajo Sekulić u Ulcinju od ponedeljka je park prirode. To su odlučili odbornici Skupštine opštine Ulcinj na sednici Skupštine opštine. U odluci se navodi da će Opština Ulcinj osnovati privredno društvo kome će od naredne godine poveriti upravljanje ovim zaštićenim područjem.


Evropska komisija je u poslednjem Izveštaju o napretku pozvala Opštinu da usvoji dokument o zaštiti tog područja.


Odluku lokalnog parlamenta Ulcinj pozitivno su ocenili u Centru za zaštitu i proučavanje ptica - organizaciji koja već 15 godina radi na zaštiti Solane.


PROČITAJTE JOŠ: Solana prepreka ka EU


- Konačno je Solana u Ulcinju prepoznata kao lokalitet od značaja na nacionalnom nivou, naveli su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica – naveli su iz te organizacije.

Podsetimo, Vlada je još 2017. godine usvojila dokument kojim je predviđeno da na području Solane neće biti gradnje, a da su u okviru građevinskog područja na Solani planirane površine za industriju, na kojima je predviđena sanacija i modernizacija fabrike za proizvodnju soli, uz dogradnju pratećih sadržaja i pogona za proizvodnju i prodaju predmeta od soli.


Solana Bajo Sekulić je jedina Solana u Crnoj Gori u kojoj se so brala na tradicionalan način – kao proizvod mora, Sunca i vetra.


B.Dabić