ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


U OBRAĆANjU građanima Hrvatske na "Jutjubu", dugom šest minuta, pevač Miroslav Škoro najavio je svoju kandidaturu za predsednika države, uz moto da će biti narodni predsednik, odgovoran samo narodu. Ako bude izabran, predložiće hitno menjanje Ustava, tako da, kao predsednik, može da saziva sednice vlade i njima predsedava, da usvaja narodne referendume i predlaže sudije Ustavnog suda.

"Ne obećavam da će Hrvatska biti među najbogatijim državama sveta", rekao je Škoro, aludirajući na obećanje sadašnje predsednice Kolinde Grabar Kitarović na prošlim izborima, te demantovao da je Hrvatska "slučajna država", što je tvrdio bivši premijer Zoran Milanović, koji takođe ide u predsedničku trku.

Pročitajte još - TOMPSONOV KUM U TRCI ZA PREDSEDNIKA: Podrška 15 odsto, a ni reč još nije rekao!

Reakcije na Škorinu kandidaturu su različite, od onih koji smatraju da su se profesionalni političari istrošili i da su potrebne promene do onih koji smatraju da je Škoro samo lepo upakovani desničar. Predsednička trka udaljila je i dvojicu kumova, Škoru i Marka Perkovića Tompsona, koji je i dalje idol krajnje desnice, dok predsednički kandidat želi da se udalji od tog biračkog tela. I dalje je neizvesno hoće li se Kolinda Grabar Kitarović kandidovati, jer joj poslednje ankete ne daju prevelike šanse. Bivši predsednik Stipe Mesić u drugom krugu izbora, koji će biti krajem godine, vidi Škoru i Milanovića, dok bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da će Kolinda ući u drugi krug ako se uopšte kandiduje. Sve su češće glasine da želi da nastavi karijeru u nekoj od evropskih ili svetskih institucija, iako njena kancelarija nije potvrdila da je zainteresovana za sadašnje izbore za Evropsku komisiju.


Iako je neki evropski mediji pominju i kao mogućeg kandidata za šefa Komisije, to je krajnje nerealno i nemoguće.

CRNOKOŠULjAŠI U ZAGREBU

U CENTRU Zagreba okupilo se juče dvadesetak ljudi Autohtone - Hrvatske stranke prava, obučenih u crno, noseći transparent "Hrvatska nije slobodna, oslobodimo Hrvatsku". Nosili su zastave sa šahovnicom koje počinju sa belim poljem, korišćene u ustaškoj NDH, ali i jednu crnu, neidentifikovanu zastavu.