Skoplje od stalnog dopisnika „Novosti“


Ekipa režisera Stojana Vujučića, na nekoliko lokacija u Skoplju, počela snimanje dugometražnog filma „Stela“, unikatnog projekta, namenjenog deci, koji se snima od eko i zelene produkcije.


Na snimanjima, najpre u Skoplju, zatim u koloritu živopisnog Galičnika, na padinama planine Bistre, na krajnjem Zapadu zemlje, kako je potvrđeno, primenjuju se svetski ekološki standardi i produkcija se trudi da smanji emisiju štetnih gasova, da reciklira otpad prema standardima Američke asocijacije filmskih producenata. Deo snimanja je predviđen i u Štutgartu u Nemačkoj.


„Stela“ je priča o jednoj kuji – šarplaninki, jednom dečaku i jednom dedi. Zvuči idilično, ali nije. Posle pokušaja samoubistva dečaka Nikole zbog šikaniranja u školi, izgleda da niko neće moći da dopre do njega. Prestaje sa svakom verbalnom komunikacijom.


Jedino Šarplaninka Stela od njega ne traži ništa, ne postavlja pitanja, ne traži odgovore. Dovoljno joj je dečakovo postojanje i srećna je u njegovoj blizini. Dečak će početi da se poistovećuje sa njom, pa njegov glas može da se čuje jedino kada laje. Deda, koji je pobegao od ljudi da živi sam na katunu, nevoljno će prihvatiti Nikolu, pa tokom ove avanture postaju familija u begu od svoje prave porodice. Ne znajući, time će se približiti onome od čega beže, no sada promenjeni moći će da nastave sa životom ili mirno da odu s druge strane večnosti.


Pročitajte još: Najbolji srpski filmovi 21. veka


U filmu glavne, uz mladu šarplaninku Stelu, uloge tumače: 12-godišnji Petar Manić (prvi put na filmu), Dejan Lilić, Toni Mihajlovski, Simeon Dameski i Hristina Popović, poznata iz filmskog hita „Parada“.Dejan Lilić, Petar Manić i Hristina Popović - Foto: Produkcija Drim fektori


Scenario za film je napisala Eva Kamčevska, kinematograf je Gogo Klinčarov, kostimograf Milena Milenković, a snimatelj zvuka Srđan Bajski.Film „Stela“ je projekat koprodukcije između „Drim Fektori“ (producent: Ognen Antov), „Akcija Produkcija“ iz Srbije (Producent: Jovana Karaulić) i „Mouna“ iz Nemačke (Producent: Nikol Akerman). Pored finansijskih sredstva dobijenih od „Agencije za Film Republike Makedonije“, ovaj filmski projekat je podržan i od „Filmskog centra Srbije“, kao i privatnim sponzorstvima.