Manji doprinos - veće plate

B. R.

subota, 22. 06. 2019. u 13:54

Мањи допринос - веће плате
Unija poslodavaca o većem minimalcu i manjem porezu na zdravstveno osiguranje

SMANjENjE poreza za zdravstveno osiguranje, iako kreirano da rastereti poslodavce, u krajnjem moglo bi da poveća plate zaposlenima, ocenili su iz Unije poslodavaca. Kažu da i dalje treba pregovarati o smanjenju poreza i doprinosa, te povećanju minimalca i primeniti primere iz regiona, gde pored neoporezivog dela zarade država refundira čak 70 odsto poreza i doprinosa na uvećani deo plate.

Poslodavci će od 1. jula, prema odluci Vlade, ali i dogovoru socijalnih partnera na nov način obračunavati zarade. Konkretno, povećava se minimalac, smanjuju doprinosi na bruto platu za zdravstveno osiguranje sa 4,3 na 2,3 odsto.

- Nije značajno smanjenje, dva procenta, ali će imati pozitivne efekte, naročito za poslodavce koji isplaćuju zarade veće od minimalne - ocenio je Filip Lazović, savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca.

PROČITAJTE JOŠ - SMANjENjE POREZA I DOPRINOSA: Manji nameti, veće zarade

Konkretno, ako je neto zarada na primer 375 evra po osnovu umanjenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, podvlači Lazović, poslodavac ostvaruje uštedu.

- Na mesečnom nivou poslodavac ostvaruje uštedu od 11,2 evra. To je trošak koji se smanjuje poslodavcu, a od njegove odluke zavisi kako će raspodeliti taj novac. Zaista smatram da bi bilo realno da se u krajnjem povećaju plate zaposlenih za taj iznos - poručio je Lazović.

Od 1. jula uvećava se i minimalana zarada sa 193 na 222 evra. Po tom osnovu, napominje Lazović, troškovi poslodavca uvećavaju se u bruto iznosu za 40 evra.

- I dalje ta minimalna zarada nije dovoljna, ali je odraz realnog stanja, pa ćemo nastaviti da potenciramo pregovore o daljem povećanju minimalca, ali i smanjenju opterećenja na zarade - kaže Lazović.

PRIMERI IZ REGIONA

FILIP Lazović ukazuje i na situaciju u Rumuniji i Bugarskoj koje su odlučile da svaka tri meseca povećavaju plate kako bi sprečile odliv ljudi, odnosno odlazak, naročito mladih, da traže posao u razvijenim zemljama zapadne Evrope.

- I mi moramo o tome voditi računa. Jednoga dana, kada budemo deo EU, i nas to očekuje, pa bi na vreme trebalo povećati plate - kaže savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije