FRANCUSKI MEDIJI: Nemačka, Francuska i Holandija blokirali Skoplje i Tiranu

Tanjug

četvrtak, 20. 06. 2019. u 14:03

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: Немачка, Француска и Холандија блокирали Скопље и Тирану

Foto Depositphotos

Francuski list "Mond" navodi da su Francuska, Nemačka i Holandija tri zemlje koje su blokirale početak pregovora o pristupanju u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju tokom ministarskog sastanka u Luksemburgu

Francuski list "Mond" navodi da su Francuska, Nemačka i Holandija tri zemlje koje su blokirale početak pregovora o pristupanju u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju tokom ministarskog sastanka u Luksemburgu.

Kako prenosi skopski portal Plusinfo, Francuska, Nemačka i Holandija u Luksemburgu nisu odobrili odluku koja bi bila previše simbolična za njih, a to su pristupni pregovori za dve balkanske države.

"Ovo pitanje zahteva jednoglasnost svih 28 članica Unije", navodi francuski list.

PROČITAJTE JOŠ - Francuska i Nemačka žele proširenje na Zapadni Balkan

Prema Mondu, pitanje o proširenju EU ostaje tema podeljenosti između država-članica Unije i oni će ponovo raspravljati o mogućem usvajanju odluke u oktobru.

"Činjenica što nemački Bundestag još nije odlučio po preporuci Evropske komisije o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, bila je dobar izgovor za kolebljive članice EU da ne usvoje odluku", dodaje Mond.

PROČITAJTE JOŠ -  Kocijančić: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Holandski parlament, navodi se, odbacio je ideju o bilo kakvoj odluci o Albaniji u 2019. godini.

Kada je reč o Francuskoj, njena pozicija je da neće biti proširenja bez prethodne dublje integracije unutar EU bloka.

"Bez sumnje ovde je takođe reč o "apsorpcijskim kapacitetima" EU i strategiji za Zapadni Balkan, odnosno da ih "vežete za Evropu bez da ih integrišete". Crna Gora pregovara od 2012., Srbija od 2014., Bosna i (teritorija) Kosovo su potencijalni kandidati", navodi "Mond".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije