STEČAJNA uprava Atlas banke najavila je prodaju bivših organizacionih jedinica, odnosno filijala, ekspozitura i šaltera te finansijske institucije, a kako je saopšteno, prodaja bi trebalo da bude obavljena u toku naredna dva meseca. To će ujedno biti drugi oglas za prodaju imovine banke u vlasništvu odbeglog biznismena Duška Kneževića, pošto je pre mesec oglašena prodaja zemljišta i drugih nekretnina vrednih više od 10 miliona evra. Taj oglas je ipak stopiran nekoliko dana kasnije i očekuje se da bude obnovljen u narednom periodu.

Pročitajte još: KNEŽEVIĆ NAJAVIO "VRUĆU JESEN: Milo fotelju ustupa Filipu

Kolika će biti procenjena vrednost filijala, ekspozitura i šaltera Atlas banke još nije poznato, ali s obzirom na to da je, kako su nedavno kazali iz stečajnog odbora, mnogo zahteva poverilaca za naplatu potraživanja, uspešna prodaja bi mnoge obradovala.

Nakon što je u Atlas banci početkom aprila uveden stečaj, Centralna banka Crne Gore je navela da ukupni depoziti u toj finansijskoj instituciji iznose 189,9 miliona evra. Osim 89 miliona garantovanih depozita, čija isplata je počela u aprilu, naplatu čekaju državne institucije kojima je u Atlas banci "zarobljeno" 8,9 miliona evra kao i isplata po osnovu pale garancije od Evropske investicione banke od 7,1 milion evra, te Investiciono-razvojni fond 1,7 miliona evra. Prodajom imovine trebalo bi da se naplate Fond za zaštitu depozita kao i 3.200 klijenata koji imaju depozite veće od 50.000 evra.

Pročitajte još: Mnogo zahteva za naplatu potraživanja Atlas banke

Stečajna uprava već je jednom raspisala oglas o prodaji njenih nepokretnosti od ukupno 5.790, ali je taj oglas nekoliko dana kasnije poništen. Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona evra.

Oglasom, koji je već stopiran, planirana je prodaja poslovnih zgrada i prostora, zemljišta, i garažnih mesta u centru Podgorice i poslovnom centru Kapital plaza.

Na prodaju je bilo ponuđeno zemljište od 434 kvadratna metra pod zgradom od 400 kvadrata i 34 kvadrata dvorišta, potom poslovna zgrada u vanprivredi ukupne površine 828 kvadrata, sa podrumom i potkrovljem. Početna cena te zgrade i zemljišta u centru grada bila je 1,99 miliona evra, dok su nekretnine u Kapital plazi nuđene po početnoj ceni od 8,65 miliona evra.

STEČAJ

SAVET CBCG uveo je stečaj u Atlas banku 5. aprila, nakon dve neuspele dokapitalizacije. Odluka o uvođenju stečaja, kako je ranije saopšteno, doneta je usled pogoršanja poslovanja, a nakon što je privremena uprava banke utvrdila skrivene namere koje se odnose na nerealno visoku procenu imovine.