AGENCIJA za sprečavanje korupcije zadovoljna je napretkom i radom na polju borbe protiv korupcije, ali i poverenjem koje u njihov rad imaju građani Crne Gore. Ipak, opozicija je u ponedeljak tokom rasprave o izveštaju Agencije za prošlu godinu iznela niz optužbi, navodeći da je ona u funkciji borbe protiv opozicije i prikrivanja nezakonitog finansiranja vladajuće partije. Da Agencija za sprečavanje korupcije ne radi svoj posao, prema rečima pojedinih poslanika, govori i katastrofalan izveštaj Evropske komisije.

- Agencija za sprečavanje korupcije svakako nije ostvarila svoju funkciju. Ona je, na čelu sa njenim direktorom bila jedna od poluga batine koju je formirao Milo Đukanović protiv opozicije, neistomišljenika u akademskoj zajednici i nevladinom sektoru - kazao je poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Kako je dodao, navodi u Izveštaju EK u vezi sa radom Agencije su katastrofa, a pozitivni komentari, kada je reč o borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, nisu stigli ni sa drugih relevantnih međunarodnih adresa. Bulatović je podsetio i na aferu "Koverta" koja je, kako tvrdi, "paradigma dvostrukih aršina, a ASK služi samo za pokrivanje nezakonitog finansiranja DPS-a, koja ima crne fondove i zloupotrebljava službeni položaj i vlast".

Braneći Izveštaj o radu ASK za 2018. godinu, predsednica saveta Agencije Goranka Vučinić kazala je da i pored pozitivnih ocena o radu ASK-a, jedan deo javnosti ne želi realno da predstavi učinak Agencije, navodeći da se ASK bavi statistikom i da nema konkretnih rezultata.

PROČITAJTE I: NEOBIČNA PONUDA U BERANAMA: Plati pet centi pa radi

- Taj deo javnosti ne interesuje istina o stvarnim rezultatima rada Agencije, ne interesuju ih činjenice već veruju percepciji koja se stvara kroz određene medijske tekstove i pojedinačne ocene o radu, koji nisu utemeljeni u činjenicama, već su paušalni i neargumentovani - rekla je Vučinićeva.

Kako je istakla, ASK je tokom prošle godine, zbog kršenja antikorupcijskih zakona sudovima za prekršaje podnela 436 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a okončana su 442 postupka, od čega je izrečena 331 sankcija, 245 novčanih i 86 opomena. Ukupan iznos novčanih kazni iznosio je 100.400 evra.

Predrag Bulatović

Poslanik SDP-a Raško Konjević citirao je navode iz poslednjeg izveštaja EK, u kojem se navodi njihov stav o radu ASK.

- U objavljenom izveštaju označava ASK kao instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta, što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije koja je dominantna u svim oblastima. Nezavisnost, kredibilitet i rad, po prioritetima, jesu izazovi sa kojima ASK tek treba da se suoči. U izveštaju ASK ukazuje na kontroverznost odluke Agencije da sakrije odluku kojom je Demokratska partija socijalista prekršajno kažnjena u aferi "Koverat". Takva odluka pojačava optužbe o selektivnom postupanju ASK, što je veoma zabrinjavajuće - citirao je Konjević.

TRAŽE IZMENE ZAKONA

SOCIJALDEMOKRATSKA partija uputila je Skupštini izmene Zakona o državnim službenicima i nameštenicima čijim usvajanjem bi se omogućilo kredibilnim predstavnicima civilnog sektora da se kandiduju za članstvo u Savetu Agencije za sprečavanje korupcije. Kako je saopšteno iz te partije, zahtevaju da parlamentarna većina Predlog zakona što pre uvrsti u dnevni red Skupštine, kako bi se otklonile "namerno stvorene formalne prepreke" i omogućio izbor Saveta ASK koji će ovu instituciju učiniti istinski nezavisnom i profesionalnom.