PRVA savetnica u Ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirna Nikčević, koja se pre dva dana "proslavila" zbog svoje skandalozne poruke na "Fejsbuku" da bi "zapalila manastir Dajbabe i sva goveda tamo", a povodom Trojičindanskog sabora održanog u subotu, juče je najavila ostavku. I pored toga, ona je nastavila sa uvredama, poručujući srpskim medijima: "Milo će vam doći glave, stoko neotesana!"

- Neće mene MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) plaćati platom njihovom mizernom. Nikad i nijesu. Da me Ivica Dačić proziva, a naš ministar ćuti. Gotovo! Sloboda! I vidimo se u nekoj novoj CG. S Milom vazda! - napisala je Nikčevićeva.

Zbog njenih nediplomatskih komentara povodom Sabora, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pokrenulo je disciplinski postupak, a ona je, po svemu sudeći, da bi predupredila moguće sankcije, najavila ostavku.

Iz resora crnogorskog ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića juče su saopštili da "stavovi i komentari Mirne Nikčević, izneti na ličnom profilu na Fejsbuku u prepisci sa prijateljima, ni na koji način ne odražavaju stavove ovog Ministarstva, niti države Crne Gore".

Povodom celog slučaja, šef diplomatije Ivica Dačić kaže za "Novosti" da je veoma žalosno što posle poruka iz Srbije, čiji je cilj da se spuste tenzije i još jednom apeluje na svest i savest da se ne usvaja sporni zakon o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori, iz Podgorice stižu pozivi da se spale hramovi i Srbi, i da je moguće hapšenje sveštenstva.

PROČITAJTE JOŠ: MIRNA BI DA SPALjUJE CRKVE I POPOVE: Skandalozno ponašanje savetnice crnogorskog ambasadora u Turskoj (FOTO)

- Umesto da se službenica Ministarstva koja širi mržnju odmah najoštrije kazni, u delu tamošnje javnosti dočekana je kao heroj. Meni je teško da zamislim da bi razne međunarodne i domaće organizacije tako mirno ćutale da je to uradio neki naš službenik. Pošto Đukanović poručuje iz Berana da nema zaštićenih, makar nosili mantije, očekujemo da to pokaže na slučaju Mirne Nikčević. Možda se uplaši njegove kazne kad se već ne boji ni Crkve ni Boga - kaže Dačić.

Na komentare službenice crnogorske ambasade u Turskoj reagovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekavši da je svako podsticanje na nasilje i širenje mržnje nedopustivo i da je posebno sramno kada dolazi od onih koji predstavljaju svoju državu i njene građane:

- Srbi koji žive u Crnoj Gori trebalo bi da uživaju jednaka prava i zaštitu države čiji su građani, a ne da ih predstavnici te iste države targetiraju kao manje vredne i odnose se prema njima sa prezirom i mržnjom.

Inače, dok nije pomenula ostavku, Nikčevićeva je tvrdila da joj je "podvaljeno" i tražila je zaštitu od države zbog "pretnji koje prima od neprijatelja crnogorskih nacionalnih interesa". Ona se i izvinila svima čija su nacionalna i eventualno građanska osećanja povređena zbog obelodanjivanja njene prepiske koja, kako je navela, nije trebalo da ima javni karakter.

Marko Kovačević, iz crnogorske Nove srpske demokratije, kaže da je očigledno da je selekcija diplomatskog kora u ovoj zemlji takva da je za odabir službenika "glavna preporuka šovinistički odnos prema pravoslavnim vernicima i srpskom narodu".


PODRŠKA I OD OCA

ZA svoj stav o manastiru i Saboru, Nikčevićeva je podršku dobila od svog oca:

- Nemaš se ti kome izvinjavati. Svi pravi Crnogorci tako misle i svi će te podržati. Tata!

Osokoljena podrškom na "zapaljenoj mreži" ona je nastavila:

- Navalite, četnici. Nismo još na fer izašli. Vi nemate šta da dobijete, a ja imam sve i nemam šta da izgubim. Ajde sjašite više. Znam da vas boli. Ali mene zabolje još više!


PRAVE MODEL ZA OTIMANjE SVETINjA NA KiM

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije saopštio je da je Vladin nacrt zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na KiM srpske svetinje bile uzete i prepisane na "veliku Albaniju".

- Ovde hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspe, ali je za njih važno da naprave jedan presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na "veliku Albaniju". Vidimo da to zajedno rade. Za ove reči spreman sam da odgovaram svuda i na svakom mestu - kazao je vladika Joanikije u Crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana.

Episkop je podsetio da ono što se događa sada nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego je udar na pravoslavlje!